EUKárpát-medenceKözéletpolitika

Orbán Viktor, az okos nacionalista

Ion Cristoiu és Robert Turcescu beszélgetése az EVZ YouTube-csatornáján

Több tízezezernyi állandó követője van a talán legolvasottabb román nyelvű napilap és portál, az Evenimentul Zilei EVZ-Play podcast-csatornájának, amelynek egyik utóbbi – több mint egy órás – adásában beszélgetett Ion Cristoiu és Robert Turcescu aktuálpolitikai kérdésekről. Nyilvánvaló, hogy Putyin és Zelenszkij mellett terítékre került Orbán Viktornak, a 31. Tusványosi Nyári Diáktábor és Szabadegyetem zárónapján elhangzott beszéde is.

A két jeles médiaszemélyiség a közelmúltban elhangzott adásban – július 27-én, szerdán – a teljes Orbán-beszéd ismeretében fejtette ki véleményét.

Meglepő nyitottsággal és őszinteséggel hangsúlyozták, hogy történelmi súlyúnak tartják a magyar miniszterelnök ott elhangzott előadását, és teljességgel érthetetlen az a hozzáállás, amellyel – úgy a romániai politikai elit, mint magyarországi és európai kritikusai elhatárolódnak, és magyarázatot követelnek tőle a fősodrú médiában majd’ minden országban.

A július 23-án megtartott előadás fellelhető a Hír TV YouTube-csatornáján: ITT. Írásos változata elolvasható a Miniszterelnöki Hivatal honlapján: ITT. A román nyelvű fordítás, a www.rador.ro hírügynökség közlése nyomán: ITT.

Ez pedig maga az EVZ portálján megtekinthető teljes adás (román nyelven):

Igyekszünk megszerezni a feliratozott változatot, illetve, amennyiben lehetséges, hamarosan el fogjuk mi magunk készíteni!

Robert Turcescu a mai világ teljes freskójaként említi ezt a beszédet. Megszívlelendő az a józanság, ahogyan Orbán fogalmaz, amelyre érdemes figyelni, hiszen ez a fajta tisztánlátás és egyenes beszéd szokatlan a politika világában. Egy rangidős és tapasztalt vezetővel van dolgunk, aki maholnap hatvan esztendős, de ebből immár több mint három évtizedet a nagypolitika világában töltött. És ráadásul egy művelt ember, aki nem szöveg-klisékkel operál, hanem lát, nagyon tájékozott értelmiségi, aki józanul fel is vázolja a maga koncepcióját. Orbán szavait úgy kell értelmeznünk, hogy közben elvonatkoztatunk az ellene irányuló médiahadjárattól – hangsúlyozta Turcescu.

Ebben a beszédben egy erős Közép- vagy Kelet-Közép-Európa körvonalazódik, amely a Nyugat értékeit képviseli. Egyfajta és egyetlen alternatíva. Nyugat-Európa államai ma már csak a Poszt-Nyugatot jelentik, a művelt és haladó világnak azt a szegmensét, amely a végét járja, kiégett, úgy demográfiai, mint gazdasági szempontból egyaránt, és kulturálisan is hanyatlóban. Érthetetlen az az elutasítás, amely az Európai Unió hagyományosan erős és meghatározó országaiból Orbán és Magyarország felé árad. Ahelyett, hogy elgondolkodnának a szavak értelmén, Magyarországot büntetik, Orbánt pedig magányos és megátalkodott harcosnak tartják.

Ion Cristoiu történelmi távlatokból közelít a mai összképhez. Példákat sorol az iszlám, Bizánc, Róma hanyatlásáról. Elfogadja Orbán elméletét arról, hogy történelmi pillanatokat élünk át, hogy az emberi civilizáció vízválasztóhoz érkezett, s hogy Európa napjai megszámláltattak, és nagyon sötét az a forgatókönyv, amely a kevert népességű Nyugatra vár, ahol addigra megszűn(het)nek a nemzetek, és ott a meghatározó létforma a káosz lesz majd. Ellenben, ha… – folytatja a gondolatmenet Cristoiu – , ha a lelkiismeretünkre hallgatunk, akkor lehetnek még esélyeink.

A beszélgetés során a teljes geopolitikai tablót is megrajzolják. Bár jelzik, hogy a ma embere viszonylag tájékozatlan, hiszen ellene is folyik ez a dezinformációs háború, de akkor is ráébredhetünk arra, hogy a mostani – világszintű – háború nem az orosz-ukrán konfliktusról szól, hanem az energiapiacok újbóli felosztásáról. És ebben a helyzetben Európa vesztésre áll.

A beszélgetés átível Eurázsián, új megvilágításban közelít rá az orosz-kínai, az orosz-indiai viszony alakulására, kifejtve azt, hogy a gazdasági szankciók és az ellehetetlenítés dacára is dübörög az orosz energiapiac, hiszen a mai nagy vásárlói a Távol-Keleten vannak. Az EU energiaforrásai végesek, és ráadásul olyan itt a tulajdonosi háttér, amely a tengeren túlra pumpálja az innen beszedett profitot.

FOTÓ: VOGUE.FR

A beszélgetés végén érintik az ukrán first ladyről, a Vogue magazin készült fotósorozatot is, mint olyan témát, amely kimeríti az ízléstelenség kereteit. Beállított, majdhogynem megrendezett stúdiófelvételekként értelmezik, egyenként „boncolgatva” a világhálón is fellelhető fotográfiákat. Az elnöki házaspár viselkedése méltatlan, ízléstelen egy olyan pillanatban, amikor az ország „állítólag” élethalál-harcot vív a „testvéri” agresszorral.

A hivatkozott Vogue-cikk ITT tekinthető meg!

FOTÓ: ALEXANDRA PANDREA / MEDIAFAX

Ion Cristoiu (1948, Bolotesti község Găgesti falu/ Vrancea megye), író, újságíró, politikai elemző; a kolozsvári BBTE Filozófia Karán szerzett oklevelet (1971). Számos lap főszerkesztője, vezető munkatársa az évtizedek során. Ő volt a ’90-es években az Evenimentul Zilei egyik alapítója. Számos rádiós-televíziós műsor szerkesztő-riportere, országos ismertségű, meghatározó médiaszemélyiség.

FOTÓ: PSNEWS.ro

Robert Turcescu (1976, Pitesti) újságíró, rádiós-televíziós szerkesztő, 2016-2020 között parlamenti képviselő (PMP). A Bukaresti Egyetem Médiaintézetében szerzett oklevelet. Elnyerte az Audiovizuális Tanács nagydíját 2002-ben a „Legjobb rádiós talkshow” kategóriában. Eddigi pályafutása során több kereskedelmi rádió főszerkesztőjeként is dolgozott (Radio Total, Europa FM). Írt regényt, több publicisztikai kötettel is rendelkezik.

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb