KultúraSzékelyföldSzépirodalom

Júliusi Székelyföld

Székelyföldi polonez

A frissen megjelent lapszám a magyar-lengyel kapcsolatokkal, annak erdélyi és székelyföldi vonatkozásaival is külön foglalkozik. Ráhangolásként Hubbes László Attila: Meghívó lengyel keringőre és Vermesser Levente: Rokon a Visztula mellett című írásaival indít a júliusi Székelyföld.

A Szépirodalom rovatban Kazimiera Iłłakowiczówna erdélyi versei, Anna Janko versei, Wisława Szymborska versei, Adam Zagajewski versei, Sławomir Majewski: Isten szolgájának kételyei.

Tanulmányt közöl Krzysztof Gajewski: Népi fordulat a kortárs lengyel irodalomban, művészetben és bölcsészettudományban, Marek Jerzy Minakowski – Rafał Smoczyński: A nyomtatott osztály: munkajegyzetek a lengyel értelmiségről és a kulturális tőkéről.

Közös történeteink – Kovács István: A barátság anatómiája. Fejezetek a magyar–lengyel közös történelemből; Trenka Csaba Gábor: Poniatowski herceg és a kegyelmi időszak, avagy lengyel–magyar történelmi áthallások.

Bár Lengyelország királynőjénél szolgálok, gyakran fordul szívem Csíksomlyó felé (Borsodi L. László beszélgetése Marian Adam Waligóra pálos szerzetessel, a częstochowai Jasna Góra kegyhely és kolostor tiszteletbeli perjelével); Csíksomlyó és Jasna Góra – a hit és a kultúra védőbástyái (Borsodi L. László beszélgetése fr. Urbán Erikkel, a Kisebb Testvérek Szent István Királyról elnevezett Erdélyi Rendtartománya elöljárójával).

Hubbes László Attila: Egy angol nyelvű kötet rendhagyó magyar recenziója.

Lengyel irodalmi látkép – Magdalena Garbacik-Balakowicz: Egy bizonyos kapcsolat esete< Wirth Imre: A szabadság rézbőrű árnyalatai; Mihály Vilma: A Vaják nyomában; Codău Annamária: „Ez az én elvégzendő munkám”; Ozsváth Zsuzsa: Lengyel–magyar polkák; Balog László: A lengyel dráma reprezentációja Magyarországon és a Trianon utáni elcsatolt országrészek magyar nyelvű teátrumaiban; Vörös István: Nobel-díj köszönőbeszéd (Wisława Szymborska 1996-os díjazásáért).

A lapszámot Krzysztof Ducki plakátjaival illusztrálták.

A szerkesztőség közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb