képzőművészetKultúra

Csontváry Kosztka Tivadar, a Napút festője

Születésének 169. évfordulóján emlékezünk rá

„Te leszel a világ legnagyobb napút-festője, nagyobb Raffaellnél…” – hangzik a kijelentés. Ezzel veszi kezdetét a nagy kaland, ami a magányos különc művészi életútját elindította. Csontváry maga is meglepődik e szavak hallatán, különösen, miután hátrafordul, és nincs mögötte senki, csak a Nap.

Az iglói patikust, Csontváry Kosztka Tivadart ez a mondat hívta el küldetése teljesítésére. Döntése egyértelmű, IGEN-t mond az elhívásra, és 27 évesen mindent feláldoz azért, hogy belőle festő lehessen. Csontváry, mint egykori gyógyszerész és egyben a gácsi patika tulajdonosa, adott magának 20 évet, hogy megtalálja a nagy motívumot, és hogy ez idő alatt képessé váljon annak megalkotására. Aszkéta életmódot folytatott, gyümölcsön és zöldségen élt, nem ivott alkoholt, és kora művészvilágával ellentétben nem dohányzott.

A naplemente Baalbekben (1906) – olaj, vászon, 385×714 cm

A művészettörténészek szerint festészetét tekintve besorolhatatlan művész, szinte semmilyen „-izmusba” nem tartozik. Rendkívül elhivatott volt, Rómába is elutazott, csak hogy tanulmányozza Raffaello festményeit, és meghatározza saját irányzatát, amit később plain air-nek, majd Napútnak nevez… Tovább

Kapcsolódó:

Csontváry Múzeum

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb