FotóművészetkiállításKultúra

Fényérzékeny lélekkel, értő optikával

Egy Európai Polgár világra szóló ötletéről

A múlt év őszén vette át Dávid Botond az Európai Polgár nevet viselő rangos elismerést. Nem sokkal azelőtt beszélgettünk a GeoFolk projektről. A díj mindössze egy állomás volt. Azóta is lankadatlanul dolgozik. Népviseleteket megörökítő fényképes installációját több városban tekinthették meg az érdeklődők az elmúlt hetekben.

Szabadtéri installáció Székelyudvarhelyen

– A díjjal valóban jár egy nemzetközi hírverés, aztán az embernek az a dolga, hogy gazdálkodjék a frissen létrejött kapcsolatokkal. Folyamatosan új területeken keresgélek, ez az én dolgom. Viszont van egy helyzeti előnyöm, hogy a népi kultúra, a népviselet iránt elkötelezett intézmények, civil csoportok már sok esetben maguk keresnek engem. A horvátokkal már a díj átvétele után ismerkedtem meg, akik, amikor meghívtak, nagyon jól megszervezték a találkozót, a GeoFolk kiállítás alkalmával 49 női, 3 gyermek- és 17 férfiviseletet tudtam fényképezni. A második találkozó alkalmával 14 pár jött el a fényképezésre, így már gyakorlatilag minden régióból van autentikus viselet. Anno Székelyföld után a Balkán volt az első külföldi kitekintés, ideje volt visszatérni. Érdekel, milyen balkáni – például bosnyák – hatások jelennek meg a viseleti darabokon, főleg a vegyes lakosságú vidékeken… Tovább

FRISSÍTVE!

Legutóbb Bukarestben állított ki Dávid Botond a Liszt Intézet fennállásának harmincadik évfordulóján tartott ünnepségsorozaton, amely három napon át, 2022. június 16-18. között zajlott.

A Liszt Intézet felvételei

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb