képzőművészetkiállításKultúra

Haptikus folyamatok – Katona Lajos vak alkotó plasztikai kísérleteiből

Kiállításmegnyitó Székelyudvarhely

Szerdán, június 8-án a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban időszakos kiállítás nyílik Katona Lajos sajátos, újszerű, és időnként sokkoló plasztikai kísérleteiből. Az Erdélyi Magyar Látássérültekért Alapítvány kezdeményezésére létrejött tárlatot Berze Imre szobrászművész nyitja meg. Az alapítvány részéről felszólal Máté Zsolt, majd fellép Endes Ábrahám Ákos, többszörösen díjazott vak versmondó és az ugyancsak látássérült Nagy Csengele. Az esemény házigazdája Miklós Zoltán múzeumigazgató lesz.

Katona Lajos gyerekkorában egy baleset következtében veszítette el látását és a jobb kezét. A tragédián csodával határos módon lépett túl: vakon végezte el közép- és felsőfokú tanulmányait, filozófiát, pedagógiát és történelmet tanult. 1968-tól 2003-ig a Látássérültek Kolozsvári Líceumában tanított, többek között mértant az V-VIII. osztályos tanulók számára.

Katona Lajos – Fotó: Transindex.ro (archív)

“Intuíció és valamiféle belső indíttatás végeztette velem az alkotói munkát” – vallja Katona Lajos, akinek mindeddig 13 helyen volt már kiállítása Magyarország szerte, illetve Kolozsváron. B. Tóth Klára így jellemezte munkáit: „[…] a természeti népek termékenység szobrait és idolszerűen absztrahált fogadalmi szobrait juttatja eszünkbe, de mindez filozofikus mélységgel megfogalmazott, elvont formarendszerré tömörül.” Maga Katona Lajos szobrait formakísérleteknek minősíti és kimondottan a látóknak ajánlja.

A világot csupán tapintással érzékelő, kezével látó, világtalan szobrász munkái csodálatra méltóak: a minden objektív nehézséget elhárítani képes, művészi elhivatottságból származó vitalitást és képzelőerőt megjelenítő haptikus folyamatok a székelyudvarhelyi kiállításon két hónapon át láthatóak. A kiállított plasztikák az Erdélyi Magyar Látássérültekért Alapítvány tulajdonát képezik.

A Haberstumpf-villa – Farkas Antal felvétele

Sok szeretettel várják az érdeklődőket a június 8-i kiállításmegnyitó eseményre a múzeum Bethlen utcai épületébe, a Haverstumpf-villába.

www.hrmuzeum.ro

A Haáz Rezső Múzeum közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb