FotóKultúraSzékelyföldSzépirodalom

Képeskönyv a székelyekről

Száraz Miklós György kötetéről

Olyan író Száraz Miklós György (SzMGy), hogy kedveli a képekkel is bőven felszerelt könyveket. Eddigi pályája során több ilyen munkája jelent meg: Írd fel házad kapujára (2004, 2011, 2017), Cigányok (2007), Fájó Trianon (2004, 2011, 2019, 2020), Erdély csodái (2004, 2015), Várak (2003), Csodás Magyarország (2021). De ez csak a jéghegy csúcsa, jóval hosszabb az ilyen jellegű munkák sora az életmű eddigi tömbjében.

Hogy ez mennyire választható el „sima” prózaírói és szerkesztői, publicisztikai munkájától, azt nem tisztem megállapítani. Annyi azonban biztos, hogy szeretettel és nagy empátiával vállalja és végzi ezt a fajta tevékenységet. Egyrészt megvan hozzá az előképzettsége, másrészt a habitusa is olyan, hogy igen élénk az érdeklődése egy-egy helyszín, korszak vagy jelenség iránt, és ennek az a következménye, hogy alaposan elmélyül a témákban.

Az a tény, hogy ezeket a könyveket többször is kiadják, azt jelzi, hogy sikeres kiadványokról van szó, amelyekkel SzMGy eredményesen használja ki egy-egy évforduló körül az élénkülő olvasói figyelmet, vagy pedig azért irányul a figyelme egyes témák iránt, mert azok divatosakká lettek, illetve maga teremt olykor divatot, amikor megírandó munkát választ. Ráadásul úgy alakul ezen írtások többsége, hogy világnyelvekre is lefordítják őket…Tovább

Bözödújfalu(1942 k.)- Fotó: Magyar Film Iroda

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb