Erdélyképzőművészetkiállítás

Zsigmond Aranka textilművészeti kiállítása

Haáz Rezső Múzeum

A jeles textil- és festőművész, illetve grafikus és művészpedagógus falikárpitjaiból nyílik kiállítás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Képtárában 2022. április 21-én 18 órakor. A kiállítást megnyitja Lőrincz Ildikó művészettörténész, közreműködik Forgács János hegedűn és Fehér Izabella zongorán. Köszöntőt mond Gálfi Árpád polgármester, házigazda Miklós Zoltán múzeumigazgató.

A nagybaconi születésű Zsigmond Aranka 1967-ben érettségizett a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumban Piskolti Gábor, Nagy Pál és Bordy András tanítványaként, majd 1967-1973 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola textil szakos hallgatója volt Szentimrei Judit, Bene József, Doina Hordovan irányításával. Kolozsvári tanulóéveit követően Székelyudvarhelyen a Művészeti Általános Iskolát választotta tanárként, mellette a Pedagógiai Líceumban is tanított rajzmódszertant. 1985-ben a kivándorlás mellett döntött, Székesfehérvárt választotta új lakhelyéül, ahol művésztanárként dolgozott, 1986-ban debütált a kaposvári Dunántúli Tárlaton.
2003 nyarán elhagyta Magyarországot, 14 és fél évet New Yorkban élt és dolgozott Napóleon-kori és antik szőnyegek restaurálásával, ahol élete legnagyobb művészi élményei érték, ugyanott számos szakmai elismerést, megbecsülést kapott.

Tanítványai kérésére még visszatért Székesfehérvárra, ám minden vágya az volt, hogy idős korát Erdélyben töltse, ami úgy tűnik, megvalósult: 2019-től Székelyudvarhelyen él, hazahozta élete munkásságát, elismeréseit és alkotókedvét.

A hetvenes évek kezdete óta több kiállítása volt Erdély szerte, majd 1985 után Székesfehérváron és Magyarország más településein, járt alkotótelepekre, majd az amerikai tartózkodása idején a New York-i csoportos művészeti seregszemlék egyik kiállítója volt, illetve az ottani Fészek klubban egyéni tárlata nyílt meg.

Amióta újra itthon él, három kiállítása volt, egyik Székelyudvarhelyen, a másik szülőfaluja közelében, Baróton, a harmadik nemrég Kolozsváron a Szépművészeti Múzeumban.

Ezúttal a székelyudvarhelyi kiállításra a sokoldalú alkotó legrégebbi, 1970-1992 között készült munkái közül válogattak egy textilművészeti összeállítást. Zsigmond Aranka hetvenes-nyolcvanas években készült textilterveivel és festményszerű szőtteseivel csatlakozott a hetvenes évek első felének a kortárs textilművészeti megújító törekvéseihez, a falikárpitok erősen intellektuális, képzőművészeti kötődésű tematizálásához. A vörös, a fekete és a festett bútorok sötét kék színekkel, illetve a textileken megjelenő új elemekkel egy sajátos irányt szabott magának célratörően.

Sok szeretettel várják az érdeklődőket erre a rendkívüli textilművészeti alkotásokat bemutató kiállításmegnyitó eseményre, illetve a május 21-ig a Kossuth utcai Képtárban látogatható tárlatra.

A Haáz Rezső Múzeum közlése nyomán

Kapcsolódó

Zsigomond Aranka kolozsvári kiállításáról

Tekintse meg Farkas Antal 2020-ban készült videófelvételét:

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb