RomániaSzékelyföld

Hol vagytok, székelyek?

Vegyünk részt az online szakaszban!

A népszámlálás negyedik hete után a magyarok részvétele továbbra is meghaladja az országos átlagot, de még messze állunk attól, hogy meglegyen az egymillió magyar – számol be a cenzus alakulásáról a Népszámlálás.ro sajtóközleménye.

A becsült országos részvételi arány 16,7%-os az Országos Statisztikai Hivatal április 10-i adatai szerint. Ez naponta átlag 113 ezer kitöltött kérdőívet jelent. Ha a mostani érdeklődés szinten marad, akár a 38%-os online részvétel is elérhető országos szinten. A megyék magyarságaránya alapján becsült magyar részvétel 17,8%-os lehet, ez 215 ezer magyar nemzetiségűek által kitöltött kérdőívet jelenthet.

Vállalható a székely identitás!

A Népszámlálás.ro kiemeli: egyelőre a kitöltött kérdőívekre vonatkozó adatok közt lehetnek csak részben kitöltött, nem validált kérdőívek, másodlagos lakások űrlapjai, illetve duplumok is. A népszámlálás végső eredményeiben azonban csak az elfogadott, validált kérdőívek fognak számítani. Ezért nagyon fontos, hogy a kérdőív beküldését követő hét nap után a dovrec.insee.ro oldalon ellenőrizzük, hogy a válaszainkat elfogadták-e.

A hét erdélyi, jelentős magyar lakossággal rendelkező megye közül a részvételi adatok szerint Bihar, Szatmár, Szilágy, Maros, Kovászna és Kolozs átlagon felül, Hargita jelentősen átlagon alul teljesít. Az elmúlt héten a 42 megye sorrendjében javított helyezésén Szatmár (9 vs. 17), Szilágy (12 vs. 19), Hargita (32 vs. 33), illetve rontott helyezésén Bihar (8 vs. 7), Maros (13 vs. 12), Kovászna (18 vs. 13), Kolozs (19 vs. 15). A szórványmegyék közül Brassó, Arad, Beszterce-Naszód, Szeben és Máramaros megyében átlagon felüli a részvétel – viszont ez már keveset árul el a feltételezett magyar részvételről.

A Népszámlálás.ro továbbra is arra biztatja a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt az online szakaszban. A nagyvárosiak, a fiatalok, a diplomások bátran töltsék ki egyénileg a kérdőívet: nekik kényelmesebb megoldás ez, mintsem nyáron várni majd a számlálóbiztost. Szükség esetén segítséget kérhetnek a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371 900 172 telefonszámon. Akik bizonytalanok az internetes válaszadásban, azok keressék fel a települési összeíró pontokat, ahol számlálóbiztos segít a válaszadásban.

www.nepszamlalas.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb