KultúraSzékelyföld

Székelyudvarhely – Beiktatták a Forrásközpont régi-új vezetőjét

Bartalis Izabella ott folytatja, ahol abba sem hagyta

Azt követően, hogy Hargita Megye Tanácsának illetékes bizottsága elfogadta és jóváhagyta Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont menedzserének pályázatát, újabb négy esztendőre vehette át megbízatását. A megállapodást sajtótájékoztató keretében írták alá, amelyen jelen volt Borboly Csaba megyeelnök, Bíró Barna Botond, a megyei tanács udvarhelyszéki ügyekben illetékes alelnöke és Sinka Arnold, a megyei tanács képviselője is. És – természetesen – maga a feladatvállaló-megbízott, Bartalis Izabella is.

 Borboly Csaba köszöntötte az egybegyűlteket, majd röviden felvázolta, hogy Hargita megyének van kulturális élete, van kulturális stratégiája, még akkor is, ha a koronavírus-járvány teljesen átszabta az utóbbi két évben, és jelen pillanatban is nehezíti az életünket.

Borboly Csaba, Bartalis Izabell és Bíró Barna Botond

– Kell, lehet élni ilyen körülmények közepette is, miközben jóval nagyobb kreativitásra van szükség, hogy intézményes keretek között összehangolhassuk a művelődési élet jelenségeit – fogalmazott az elöljáró.

Hozzáfűzte: Hargita Megyei Tanácsa – erőforrásai függvényében – mindent biztosít, anyagiakat, infrastruktúrát, képzést, hogy az itteni értékes munka folytatódjék és új dimenziókban mutatkozzék meg a pandémia dacára is.

Bíró Barna Botond, mint az intézmény közvetlen felügyeletével megbízott vezető elmondta, hogy a Forrásközpont szakemberei – hiszen itt csapatmunkáról van szó – messzemenően együttműködnek a város és Udvarhelyszék településeinek önkormányzataival, más intézményekkel, egyházakkal, civil kezdeményezőkkel, alkotókkal, népi mesterekkel, hogy felmutassák és megtartsák az itt őrzött és élő értékeket.

Bíró Barna Botond a Nagyküküllő és a két Homoród-mentén levő településekre is kiterjesztené a kulturális stratégiát

– Van bőven, amit felmutatnunk. A következő időszakban arra fogunk törekedni, hogy Székelykeresztúrt, Nagygalambfalvát is minél jobban bekapcsoljuk azokba az idegenforgalmi-kulturális útvonalakba, amelyek a székely anyaváros, a Szejke felé közelítenek. Nagyobb figyelmet fordítunk a Petőfi-kultuszra, Kányádi Sándor költészetére, aki életműve által beemelte a székelyföldi irodalmat a magyar kultúra fősodrába, de ugyanakkor nagyvilág felé is nyitott, hiszen hosszú alkotói tevékenysége során több kontinensen megfordult, a műfordítások által is messzire vitte a Székelyföld hírét. De ott van Agyagfalva, Bögöz középkori református temploma, amely szintén nagyobb figyelmet érdemel ebben a pezsgésben. Kötelességünk a kulturális útvonalak, a turizmus bővítése, mert ez a szellemiek mellett anyagi haszonnal is jár, túl azon, hogy az idegenek is megismernek bennünket – mondotta.

Szólt arról is, hogy jó úton jár a Homoródszentmártoni Művésztelep, körvonalazódni kezd egy olyan koncepció, amely mentén megvásárolnák az ottani Bíró-kúriát, felújítanák, és nemcsak a hatalmas értéket képviselő műalkotásokat helyeznék el benne, hanem – lehetőség szerint – kialakítanának a környezetében egy központot, amely a kultúra más ágait és a néphagyományokat is érintené, élettel töltené meg azt az elhanyagolt környezetet. Erre a község vezetése részéről is megmutatkozott a határozott szándék. Sinka Arnold tanácsadóként működik közre továbbra is, segít a kapcsolatépítésben, igyekszik hasznossá tenni magát ebben a munkában – bár a gazdálkodás és az agrármenedzsment képezi mindennapi munkája nagyobb hányadát –, de közel áll szívéhez-lelkéhez a kultúra minden aspektusa.

A Forrásközpont menedzserére és csapatára újabb négy izgalmas esztendő és számos feladat vár

Bartalis Izabella megköszönve a bizalmat, üdvözölte kollégáit, azt a csapatot, amely nélkül nem jött volna létre az a rengeteg program, kiadvány, film és fotókiállítás, amely a környék lakóit szolgálta, és közben folyton kereste és meg is találta a lehetőségeket, hogy kulturális nagyköveti feladatokat gyakorolva, átlépje a történelmi Udvarhelyszék, a megye és az ország határait.

A szerző felvételei

Simó Márton

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb