ErdélyKultúra

Megjelent a Művelődés januári száma

Lapszámajánló

„Nyugodt szívvel állapíthatom meg, hogy a teljes 2021. évi termésünknek egyetlen lapszámáért és egyetlen mellékletéért sem kell pironkodnunk, és ez elsősorban szerzőinknek köszönhető. Vállalásunkhoz híven, amikor a helyzet úgy adta, tematikus, illetve valamely eseményhez hangolt, súlypontos lapszámokat állítottunk össze. Ilyen volt az elmúlt évi júliusi, a tokiói nyári olimpiai játékokhoz pászított lapszám, és hasonló volt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulóján összeállított októberi lapszám is” – írja Benkő Levente főszerkesztő a Művelődés folyóirat januári vezércikkében.

A folyóirat idei első, januári számának Enciklopédia rovatában arról olvashatunk, hogy miként találkozott Széman Emese Rózsa irodalomtörténész és művelődésszervező az Ember tragédiájával, továbbá a magyar drámatörténet egyik legmeghatározóbb alkotásáról több érdekességet is megtudhatunk – többek között azt, hogy bár a Tragédia kétségtelenül Madách Imre szövege, néhány szállóigét belőle Arany Jánosnak köszönhetünk.

Benkő Levente főszerkesztő – Páva Adorján felvétele

Szilágyi Szabolcs a kolozsvári Vallásszabadság Házában beszélgetett Furu Árpád műemlékvédelmi szakmérnökkel és néprajzkutatóval annak kapcsán, hogy utóbbinak a Táji tagolódás Erdély népi építészetében című kötetét nemrég újra kiadták – az interjú szerkesztett, nyomtatott változata a Kérdező rovatban olvasható.

A Galéria rovatban Zilahi Nono tárja elénk Ady József festőművész életét és munkásságát, az In memoriam rovatban pedig Székely András Bertalan írásában a tavaly elhunyt Demeter Zayzon Máriára, a közép-európai nemzetiségtudomány sokoldalú, nagy tudású alakja előtt tiszteleg.

A Könyvesház rovatban két új könyvről olvashatunk ismertetőt: Dáné Tibor Kálmán Könyv a cselekvő nemzetépítés iskolájáról címmel, B. Kovács András pedig A székelység huszadik század eleji történetéből címmel ajánlja Garda Dezső történész munkáit.

A Vadrózsák rovatban Borbély Éva újévi babonák és hiedelmek között szemezget, a Tudomány rovatban pedig a radikokarbonos kormeghatározásról tudhatunk meg többet Tankó Nándor egyetemi hallgató jóvoltából.

A lapszám záró anyaga a Hétköznapi hőseink rovatban olvasható: Fazekas Petra, Győrfi Adrien, Kürti Zsanett és Szabó Natália a Tövishát Kulturális Társaság egykori megalapítójára, a szilágysági kulturális élet meghatározó személyiségére, a két éve tragikus módon elhunyt Vida Katalinra emlékezik.

A címlapon Molnár Szabolcs, a hátsó borítón pedig Visy Zsolt felvétele látható. A lapszámban Ady József, Borbély Éva, Furu Árpád, Leopold Adler és Orth István képeit, illetve magán- és közgyűjteményekből származó illusztrációkat használtunk fel.

www.muvelodes.net

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb