Kárpát-medenceKultúraSzépirodalom

Petőfi-emlékév 2022-2023

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont felhívása

A magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából a magyar Országgyűlés 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. közötti időszakot, a tanévhez igazodva, Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította. Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont ennek szellemiségében több programmal is tiszteleg a költőóriás személye és munkássága előtt.

Petőfi Sándort ábrázoló dagerrotípia – a költő egyetlen fennmaradt hiteles arcképe, amelyet Egressy Gábor készített 1844-ben – az eredetit a Petőfi Irodalmi Múzeum fotótárában őrzik

Az intézmény Petőfi ma címmel felhívást hirdet középiskolás tanulók számára versmegzenésítés és egyéb verses produkciók témában.

1. Az első felhívás középiskolás osztályközösségeknek szól, akik különböző verses-zenés produkciókkal jelentkezhetnek.
Jelentkezési feltételek:
– vezetőtanár által koordinált produkció
– a produkció Petőfi Sándor műveiből ihletődik
– időtartam: 15-20 perc
– videófelvétel elkészítése és beküldése

Ünnepély az eredeti segesvári Petőfi szobor előtt (1899)

2. A második felhívás olyan középiskolásoknak és fiataloknak szól, akik Petőfi Sándor verseket zenésítenek meg és mutatnak be.
Jelentkezési feltételek:
– 2-3 vers megzenésítése, hangszeres előadása
– időtartam: 5-10 perc
– videófelvétel elkészítése és beküldése

Orlai-Petrics Soma Petőfi-ábrázolása (1861)

Mindkét felhívásra a jelentkezési határidő 2022. március 17. A produkciókat a office@hagyomany.ro e-mailcímre várjuk. A beküldött anyagokat szakmai zsűri értékeli. A nyertes pályázók alkotása 2022 április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából, közönség előtt kerül bemutatásra. Minden produkció megtekinthető lesz a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Facebook-oldalán.
A nyertes pályázókat Petőfi kötetekkel, illetve Petőfi-tanulmányúton való részvétellel jutalmazzák. A program végső célja ugyanakkor, hogy a nyertesekből egy olyan közös összművészeti produkció szülessen, amelyet a Hargitai Megyenapok és más intézményi programokon Hargita megye különböző településein is bemutatnak a Petőfi Sándor-emlékév időszakában.

A Forrásközpont közlése nyomán

Kapcsolódó

Petőfi-emlékév a bicentenárium alkalmából

A kormány 9 milliárd forintos támogatást biztosít

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb