CivilszféraKultúraSzékelyföld

Felsőboldogfalva – Maradandó alkotások születtek a képzésen

A Népi motívumok mai használatban elnevezésű felnőttképzési program eredményeként készült festett mennyezetkazettákat mutatták be december 19-én a felsőboldogfalvi református templomban. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont programja 2021 októbere és decembere között valósult meg. A Népi motívumok mai használatban nevű éves intézményi program kiállítása idén rendhagyó módon nem a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiállítótermében, hanem a felsőboldogfalvi református templomban nyílt meg múlt vasárnap. A kazetták ünnepélyes átadása az istentiszteletet követően a Fortepiano kvartett zenés műsorával egészült ki.

A Forrásközpont közleménye szerint az idei program célja olyan maradandó alkotás létrehozása volt, amely hagyományainkat továbbörökítve közösségi értéket képvisel.

A 2021 őszén szervezett képzésen kilenc gyakorlott bútorfestő vett részt, akik Bartos Tünde irányításával a felsőboldogfalvi református templom eredeti, 1670-ben készült hajó- és szentélymennyezetének 30 kazettáját feldolgozva készítették el azok másolatait. Az első találkozónak a Forrásközpont adott otthont, ahol a szervezők beszámoltak a 2015–2019 között megvalósult kézművesképzések és –kiállítások tapasztalatairól, ugyanakkor megosztották az idei kurzussal kapcsolatos elképzeléseiket a résztvevőkkel.

Moldovan Radu tiszteletes

Az elmúlt több mint két hónap során a székelyudvarhelyi Bartos Kézműves Lakberendező Műhelyben elméleti és gyakorlati órák váltották egymást, majd a bútorfestők udvarhelyszéki szakmai tanulmányúton vettek részt: Felsőboldogfalvára, Farcádra, Bögözbe, Székelyderzsbe, Égébe és Székelydályába ellátogatva, protestáns templomokban tekintették meg a kazettás mennyezeteket. Pál Tünde árkosi bútorfestő vendégelőadásában egy hasonló projekt eredményeit ismertette a képzés résztvevőivel. A bútorfestők október 4. és december 9. között a közös alkotás jegyében összesen 12 alkalommal találkoztak.

Bartalis Izabella, a Forrásközpont menedzsere

A kurzus végére harminc festett kazetta készült el, amelyek a Felsőboldogfalvi Református Egyházközség tulajdonába kerülnek. Az új festett mennyezetkazettákat Bartos Tünde, Egyed Edit, Ferencz Réka, Gergely Erika, Gothárd Hajnal, Kovács Katalin Zsuzsanna, Orbán Katalin, Péter Ildikó, Sándor Erika és Vajda Gabriella bútorfestők készítették. A programról és a festett kazettákról egy bemutatófüzet jelent meg Magyari Hunor szerkesztésében, aki az illusztrációs anyagot is fényképezte.

A képzés és a kiállítás a Hargita Megye Tanácsa fenntartásában működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont éves programját képezi. Az intézménnyel együttműködött a kazettás mennyezet létrehozásában a Felsőboldogfalvi Református Egyházközség, a programot bemutató füzet szerkesztési és nyomtatási költségeit a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásából fedezték.

Nagyálmos Ildikó felvételei

A Hargita Népe közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb