KultúraSzékelyföldUncategorized

Bálint Tamás szennyese

Kiteregetnivaló

Olyan költővel van dolgunk, aki komolyan veszi a mesterségét. A második „foglalkozását”, hiszen a számok, az anyagi javak, a kereskedelem világában éli munkaideje jelentős részét – közgazdászként dolgozik – , de ettől függetlenül eseményszámba megy minden megjelent kötete. Kísérletező alkat, a forma és a témák komolysága vonzza, olyannyira, hogy egyébként prózai műfajokba kívánkozó ötleteket is elbeszélő költemény, jelen esetben kiseposz formájában versel meg.

Valóságos események alapján keletkező szóbeszéd képezte az alapötletet, de menet közben kiderült, hogy nem csak a Székelyföldön, hanem Kolozsvár környékén is történt a mű gerincét képező történethez hasonló eset, amikor a sors furcsa fintora egymáshoz tántorította házasság végett a féltestvéreket. Bálint Tamás azt is elmondta a könybemutató során, bevallotta, hogy akár két-három évig is eltart, amíg a hivtalos munka és a gyermneknevelés szüneteiben végső formába tud önteni egy ilyen „kiseposzt”.

A költő új kötete mellett a régebbiek is megvásárolhatók voltak a székelyudvarhelyi Művelődési Házban

A Szennyes – kiteregetnivalók és makacs foltok című kötete a közelmúltban látott napvilágot, Budapesten, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) kiadásában, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia programja keretében.

Bálint Tamást Kelemen Endre faggatta – Simó Márton felvételei
A székelyudvarhelyi születésű Bálint Tamás a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett oklevelet közgazdaságtanból. 2003 óta közöl erdélyi és magyarországi irodalmi folyóiratokban, antológiákban. Első kötete 2007-ben jelent meg a kolozsvári Erdélyi Híradó gondozásában, A pap leánya, birtokostul címmel, majd ugyanitt 2011-ben a Visszaút a fekete folyón című verseskönyve, a 2015-ös év végén pedig a Lávsztori című elbeszélő költeménye, ezt követően újabb kötete Hibalista címmel jelent meg ugyancsak a KMTG gondozásában.
Bálint Tamás: Szennyes. KMTG, Budapest, 2021. 64 old. Ára: 3500 FUF
Idén azonban „szennyest borogat”: Hexameterek 2021-ben? Hiába dolgozik közgazdászként Bálint Tamás, ezt most talán elszámolta – igazolják a kritikusok. Mégis, ítélkezzen az olvasó: vajon Ágnes asszony térben és időben csak sejtetett története itt és most érvényes lehet? Kijátszható a predesztináció, leküzdhetők a babonák, előítéletek? De vigyázzon is ítélkezés közben kedves olvasó, mert könnyen lehet, hogy a Macondo utca esete magával rántja a mélybe!
Ez a találkozó A Könyv Éve záróeseménye volt
Benyomásainkat a Székelyudvarhelyen tartott könyvbemutató nyomán fogalmazhattuk meg.
A székelyudvarhelyi író-olvasó találkozó plakátja
Írásunk a továbbiakban frissül!
Simó Márton
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb