ErdélyképzőművészetKultúra

Székelyudvarhely – Nagy Pál finisszázs a Képtárban

A Haáz Rezső Múzeum közleménye

Nagy Pál festőművész, grafikus, művészeti író és művészpedagógus születése napján, 2024. január 12-én 17 órakor az októberben megnyílt grafika kiállításának finisszázsát tartják a Haáz Rezső Múzeum Kossuth utcai Képtárában.

A Marosvásárhelyi Művészeti Líceum egykori képzőművésztanára több szempontból is tanulságos grafikai életművét ezúttal dr. Szepessy Béla István nyíregyházi grafikusművész tárlatvezetésével tekinthetik meg. Várják az eseményre mindazokat a diákokat, felnőtteket, képzőművészeket és művészetek iránt érdeklődőket, akik még egyszer megnéznék Nagy Pál szénrajz, montázs, linómetszet, tusrajz, monotípia és vázlatból készült válogatását.

Nagy Pál: Önarckép (1979)

Nagy Pál (1929. január 12., Szatmárnémeti – 1979. június 18., Erdőszentgyörgy) 1952-től, a Kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola elvégzését követően a Marosvásárhelyi Képzőművészeti Középiskolában tanított, több generációval szerettette meg a kísérletező, kereső-kutató alkotói hozzáállást. Sajnálatosan rövid életútja alatt maradandót alkotott, és hosszú távra befolyásolta az erdélyi experimentális gondolkozást a kortárs művészek körében. A realista formanyelvből kiinduló, az op-art illúziókeltő eszköztárán át a pop-artig számtalan újfajta technikai eljárást kutatott vagy alkalmazott, amelyeket ezúttal Dr. Szepessy Béla István grafikusművész, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Prima Díjas grafikusművész mutat be.

Fotó: Nye.hu

Az 1960-ben Nyíregyházán született alkotó és művésztanár 1988-tól tanít alma materében, a rajz tanszéken, majd később a részben általa alapított Vizuális Kultúra Intézetben. 1993-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskola elvégzését követően művészeti rajz, ábrázoló geometria és művészettörténet szakos diplomát kapott. 2009-ben summa cum laude szigorlatozott a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában. A Magyar Tudományos Akadémia mestertanár aranyérmét 2015-ben vehette át. 1976 óta rendszeresen részt vesz kiállításokon, számos szakmai szervezet tagja. 2022-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el munkásságát. Tagja a Magyar Grafikusművészek Szövetségének, a Pedagógusképző Főiskolák Vizuális Nevelési Kollégiumának, a Magyar Rektori Konferencia Pedagógusképző Szakbizottságának, a Magyar Rektori Konferencia Művészképző Szakbizottságának, választmányi tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, Művészeti vezetője a Nyíregyházi Nemzetközi Fametsző Művésztelepnek. A képzőművészettel megszakítás nélkül hivatásszerűen foglalkozik, fő szakterülete a magasnyomású grafika és a tervező grafika, számítógépes grafika, de foglalkozik a festészet és plasztika szinte minden területével. Szepessy 2021-ben részt vett a tizedik Pulzus Alkotótáborban.

Várnak tehát minden érdeklődőt pénteken, január 12-én a Kossuth Lajos utca 42 sz. alatti Képtár épületébe, ahol az európai viszonylatban is ismert, sokoldalú alkotó és művészpedagógus Nagy Pál rendkívül gazdag grafikai munkásságát értékelik.

www.hrmuzeum.ro

Kapcsolódó

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb