képzőművészetkiállításKultúra

Ütő Gusztáv cselekményművészete

Kiállítás Bukarestben

A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest (Gina Patrichi u. 8.) kiállítótermeiben videófelvételek és különböző dokumentumok segítségével ismerkedhetnek a képző- és cselekményművész munkásságával az érdeklődők.

Az intézet jóvoltából a művész által az évek során a világ különböző pontjain végrehajtott cselekményművek pillanatfelvételeit láthatja a közönség, illetve néhány performansz videófelvétele is megtekinthető lesz. A kiállítást Radu Igazság képzőművész, filmrendező, egyetemi tanár nyitja meg 2021. december 3-án, pénteken 19.00 órakor.

Ütő Gusztáv a Pulzus 5 éve című kiállítás megnyitóján az Erdélyi Művészeti Központban Sepsiszentgyörgyön (2018) – Fotó: Toró Attila

Ütő Gusztáv képzőművész, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa, illetve a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem által közösen létesített sepsiszentgyörgyi képzőművészeti kar tanszékvezetője, több országos és nemzetközi szakmai intézmény tagja. Alkotásainak elismeréseként rangos kitüntetésekben részesült, mint például a bukaresti Képzőművészeti Szövetség Performansz-díja (1996), a Magyar Művészeti Akadémia Koller-díja (1999), EMKE-díj (2001), Munkácsy-díj (2009), Magyar Ezüst Érdemkereszt (2014).

Ütő Gusztáv festészet szakon diplomázott a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetemen, de munkássága elsősorban a performanszai kapcsán ismert. Most a művész által az évek során a világ különböző pontjain végrehajtott cselekményművek pillanatfelvételeit láthatja a közönség, illetve néhány performansz videófelvétele is látható lesz.

A kiállítást Radu Igazság képzőművész, filmrendező, egyetemi tanár nyitja meg, Ütő Gusztáv jelenlétében. A kiállítás 2022. január 10-ig tekinthető meg.

Az Erdélyi Művészet közlése nyomán

Kapcsolódó:

ÜTŐ GUSZTÁV A KÁRPÁT-HAZA GALÉRIÁBAN – BUDAPEST (2021)

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb