CivilszféraÉpítészetKultúraSzékelyföldVidék

Bánja-e a székely? (25.4.) – Közvéleménykutatás – Milyen a hagyományos székely ház Udvarhelyszéken? Látható még? Fennmaradhat-e?

A felmérést 2021. november 10. és december 31. között végezzük. Szánjon a megválaszolásra néhány percet!

Ez alkalommal egy olyan felmérést szeretnénk elkészíteni, amelyben számba vesszük – egyelőre – az Udvarhelyszék falvaiban még fellelhető hagyományos házakat és portákat. Igyekszünk meghatározni azokat a vektorokat, amelyek formálják a sajátos arculatot, vagy segítenek abban, hogy kialakuljon egy 21. századi településkép, egy olyan élettér, amelyben az egyén és a közösség egyaránt jól érzi magát. Ugyanakkor rávilágítanánk azokra a “stílusjegyekre” is, amelyek által a kívülálló is azonnal felismeri azt az összetéveszthetetlen “egyéniséget”, amelyet az épületek által a hely embere a külvilág felé sugároz. Vagy már nem sugároz?

Érdekel minket, hogy a Székelyföld – és ezen belül Udvarhelyszék – elmerül-e abban a kozmopolita tengerben, amelyet az Európai Unió képvisel? Vagy képes lesz a jövőben is hozzárendelni a saját értékeit a “nagy egészhez”, hogy ezáltal módosuljon az “egyen-szemlélet”, és távolról is jól felismerhetővé váljék az a hely, amelynek “autonómiáját” oly hosszú idő óta emlegetik? Vagy üres nosztalgia, “esemény utáni” fölösleges próbálkozás, falra hányt borsó minden ilyen jellegű próbálkozás, hiszen örökre elmúltak “azok az idők”?

Kérdőívünket ITT találja!

Következő felmérésünket a 2022-es év első két hónapjában tesszük közzé, és kiterjesztjük Székelyföld teljes területére.

Élő Székelyföld Munkacsoport és Egyesület

Az utazások üzemanyagköltségét részben a Communitas Alapítvány által megítélt támogatásból fedeztük.

Kapcsolódó

Várjuk véleményét!

Az agyagformát Kelemen Albert készítette

Új tematikus honlapunk: www.aszekelyhaz.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb