képzőművészetkiállításKultúra

Kalotaszegtől a Kalevala álomvilágáig

Kiállítás Györkös Mányi Albert alkotásaiból a finnországi Kuhmoban

Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás  2023. április 4-én, kedden 18 órakor a finnországi Kuhmo város kulturális központjában. A Rúnaének-Akadémia (Runolaulu-Akatemia) által szervezett tárlat a Helsinki Magyar Kulturális Központ, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet együttműködésével valósult meg.

A kiállítás anyagát Kós Katalin, az Emlékház vezetője és Szebeni Zsuzsanna, az Intézet igazgatója állították össze. A Kalotaszegtől a Kalevala álomvilágáig című tárlat Györkös Mányi Albert Kalevala-sorozatának tizenhárom festményét, valamint tizenkét, kalotaszegi ihletésű, reprezentatív alkotását mutatja be. A kiállítás ez év április 30-ig látogatható.

Györkös Mányi Albert

A finn nemzeti eposz számos ország művészét megihlette, köztük Györkös Mányit is. Őt egy tizenöt festményből álló sorozat megalkotására ösztönözte, amelyet 1985-ben állított ki először Kolozsváron, és amelyet ugyanazon évben, a finn eposz 150. évfordulóján, a helsinki Kalevala Társaság emlékéremmel jutalmazott. A művész ebből a sorozatból tizenhárom képet hagyott az EMKE-re, amelyeket a nevét viselő emlékházban gondozunk, és amelyek első ízben lesznek kiállítva Finnországban.

A kuhmói kiállításon a Kalevala-képek mellé Györkös Mányi Albert tizenkét kalotaszegi ihletésű festménye társul. Ezek az alkotások egyedi álomképek, falusi tájakat és az élet idilljét, alapvető emberi értékeket ábrázolnak egyedi módon. Varázslatos, álomszerű mesevilág tárul a szemlélő elé, a falusi mindennapok szereplőiből és motívumaiból építkezve. A visszatérő állat- és emberfigurák egy időtlen világot, Kalotaszeg életét és a művész gyermekkorát tárják elénk Györkös Mányi Albert sajátos művészi kifejezésmódján keresztül.

A kiállítást a Finnugor Kulturális Főváros projekt keretében rendezik meg, amely címet az idén Kuhmo városa kapta. A finnugor rokon nyelvű népek összetartozásának jegyében létrehozott nemzetközi kulturális projekt 2014-ben indult, azóta minden évben – 2018 kivételével – valamely finnugor település nyerte el a rendezési jogot. Öt alkalommal oroszországi, kétszer észtországi helyszínt választottak. Magyarország egy alkalommal, 2016-ban adott finnugor kulturális fővárost, és akkor, rendhagyó módon két település is viselte ezt a címet: Veszprém és Iszkaszentgyörgy.

Az idén első alkalommal kapta meg a címet egy finnországi település. A Közép-Kelet-Finnországban, az orosz határ közelében található Kuhmo az ország egyik fontos kulturális színhelye. Ezen a környéken gyűjtötte a finn nemzeti eposz, a Kalevala megírásához az anyagot Elias Lönnrot. A városban működik a Juminkeko elnevezésű, a Kalevalával és a karéliai kultúrával foglalkozó kulturális központ és a Rúnaének Akadémia. A város jól ismert az 1970 óta megrendezett Kuhmói Kamarazene Fesztiválról és a 2006 óta megrendezett Sommelo népzenei fesztiválról.

A kiállítás oldala. A Finnugor Kulturális Főváros projektről ITT, a programokról ITT és ITT itt lehet tájékozódni.

A Györkös Mányi Albert Emlékház közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb