EgyházKárpát-medenceSzékelyföld

Ünnepélyes Mária-köszöntő Csíksomlyón

Használjuk jól az ideiglenes ránk bízott értékeket

Több százan zarándokoltak november első szombatján Csíksomlyóra és köszöntötték a boldogságos Szűzanyát. Puvák Marián kaplonyi ferences szerzetes a Mária-köszöntőn bemutatott szentmisén prédikációjában arra bátorította a híveket, hogy ne tékozolják el a jó tettekre való lehetőséget, az időt, az imát és a böjtöt, mert ha jól használják az ideiglenesen rájuk bízott értékeket, akkor majd odaát rájuk bízzák az igaziakat is.

Ezúttal is imaórával kezdődött az elsőszombati Mária-köszöntő Csíksomlyón. Az áhítatot a székelyszenttamási, tibódi és ülkei hívek mondták, akik László István plébános vezetésével érkeztek a ferences Mária-kegyhelyre. Szentegyházáról gyalogosan is zarándokoltak hívek az ünnepre. A szentmise előtt a kolostor folyosóin sokan szentgyónásra sorakoztak fel.

A délután hat órakor kezdődő szentmisét Puvák Marián kaplonyi ferences szerzetes mutatta be. Prédikációjában arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy ne tékozolják el a jó tettekre való lehetőséget, az időt, az imát és a böjtöt. Azt is megjegyezte: mindezeknek csak akkor van igazi értéke a Jóisten előtt, ha ezek által nem eltávolodnak Tőle, hanem közelebb kerülnek Hozzá. A jól elvégzett imának, a lemondásoknak megvan a gyümölcse.

– Ha helyesen vagyunk vallásosak – ha néha emiatt le is kell mondanunk földi dolgokról, élvezetekről –, akkor szívünk mélyén öröm van – mutatott rá a szentmise szónoka. Hozzátette: idővel rájövünk arra az igazságra, hogy az életben minden döntés, ami a javunkra válik az közelebb visz ahhoz vagy azokhoz, akik igazán jók számunkra, de ez egyrészt lemondással jár.
– Nincs élet, érték és szeretet lemondás nélkül. Másrészt meg örömmel tölt el a döntés. Ezért ha öröm helyett azt veszed észre, hogy irigység lakozik a szívedben, és néha keserű szájízzel nézel másokra, illetve olyanokat mondasz, hogy jaj, de jó egyeseknek, akkor lehet, hogy jó úton jársz. Szabad vágyódni, szabad többre, jobbra, szebbre vágyódni, de nem másokra irigykedve – hangsúlyozta Marián testvér. Rámutatott: jó lenne felismerni az életünkben azt, amink van, amit ajándékba kaptunk a Jóistentől, és amit szintén ajándékba kapunk naponta.
– Sokszor az a gond az életünkben, hogy egymáshoz szoktuk méregetni magunkat, és főként azokhoz, akiknek látszólag több van, mint nekünk. De a Jóisten egy dologról biztosít bennünket.

Minden ember megkap mindent, ami szükséges a saját boldogságának az eléréséhez. Mindenki, még az is, aki kevesebbet kap, és ha jól használjuk fel ezeket – mondja Jézus –, ha jól használjuk fel az ajándékba kapott ideiglenes értékeket, akkor majd odaát ránk bízzák az igaziakat is. Isten képére és hasonlatosságára vagyunk teremtve, de még nem vagyunk azok. Ez egy folyamat, amit odaát majd lassan végbemegy – emelte ki Puvák Marián, aki arra biztatta a híveket, hogy a boldogságos Szűzanya közbenjárása által kérjék a Jóisten irgalmát, és imádkozzanak azért, hogy hallják meg az Ő hangját, teljesítsék kérését, illetve vegyék észre a hétköznapokban is az ajándékait, hogy ne egymásra irigykedve, hanem hálát adva haladjanak az élet útján.

A szentmise után szintén a székelyszenttamási, tibódi és ülkei imacsoport vezetésével a fájdalmas olvasót imádkozták a zarándokok.

A kegytemplom előtti téren, a gyertyás körmenetben ezúttal csak az asszisztencia és a székely népviseletbe öltözött fiatalok vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát.

Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és a kegyhely YouTube élőben közvetítette.

A fotókat Suciu Dorottya készítette/ Az Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóirodája közlése alapján

Biró István

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb