CivilszféraEgyházErdélyKárpát-medenceKultúraRólunkSzékelyföld

Frissítve! – Oklánd – Szobrot és Tiszteletbeli Székelyeket avattak

Simó Márton riportja

Szombaton 11 órakor, a székely zászló fogadását és felvonását követően ünnepi istentisztelet keretében tartották meg az oklándi unitárius templomban a Tiszteletbeli Székely címek átadását, majd anyaországi és székelyföldi hagyományőrző huszárok részvételével avatták fel a templomkertben a tavaly elhunyt helyi lelkész, Kelemen Levente (1964-2020) Blaskó János által készített mellszobrát. Ugyanakkor bejelentették a lelkész emlékére alapított Kovászember-díj létrehozását is.

Az istentiszteleten Solymosi Alpár lelkész-esperes szolgált; az ünnepséget – a helyi hívek és a vendégek mellett – jelenlétével megtisztelte Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Intézet (NSKI) elnöke, Tóth László főkonzul (Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa) és Sándor Krisztina, a Magyar Unitárius Egyház frissen megválasztott főgondnoka.

Annak idején Kelemen Levente lelkipásztor is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely Szász Jenő – Székelyudvarhely akkori polgármesterének ötletére épült – , hogy a 2004. december 5-én lezajlott „népszavazást” követően hozzanak létre egy olyan elismerést, amellyel azokat a nemzettársakat tüntetnék ki, akik függetlenül a kedvezőtlen nemzetpolitikai széljárástól „anyagilag, erkölcsileg és személyes hozzájárulásukkal” emlékezetes cselekedetek által tevékenyen részt vesznek a magyar-magyar kapcsolatok építésében, és a székelység megmaradását, szülőföldön való boldogulását segítik. Ez a program 2005 óta működik. Oklándon és más helyszíneken 2008 óta adnak át elismeréseket és avatnak Tiszteletbeli Székelyeket. Legutóbb Énlakán volt hasonló ünnepség. Az a beszámoló ITT olvasható.

A díj „megélt”, az időközben megváltozott és határozottan pozitív előjelűvé nemesedett nemzetpolitika idejében is működik, hiszen az öntudatos és az önzetlen hozzáállásra továbbra is nagy szűkség van. Ez alkalommal tizenöt jeles személyiség munkásságát ismerték el ezzel a címmel: Málik Zoltán (Badacsony), Resetár Sándor Dániel (Budapest), Dr. Fábián Bernadette (Szeged), Dr. Molnár-Tóth Gábor (Szeged), Dr. Tilki Attila (Fehérgyarmat), Veres György (Veszprém), Tóth Éva (Mátészalka), Papp László Kornél (Szeged), Dr. Láng Zsolt (Budapest), Cseri Dávid (Szilvásvárad), Fábryé Dr. Takács Tímea (Nagyvázsony), Eördögh András (Jászszentlászló-Kalmárföld), Bálint Gábor (Dunavarsány), Palotás József (Kecskemét) és Pásztor Gábor (Eperjeske) tartozik immár „valóságosan” is közénk. Ez az ünnep arra is alkalmas volt a „rendes” és a „fogadott” székelyek egymással és a hellyel ismerkedve új, építő elképzelések megvalósításán gondolkozzanak.

Kelemen Levente – Farkas Antal felvétele (2018)

A Homoródújfaluban született Kelemen Levente unitárius lelkész életútja szorosan kapcsolódik Oklándhoz, hiszen – rövid marosvásárhelyi tevékenységet követően – szolgálati éveinek jelentős részét itt töltötte. Itt valósulhattak meg korszaknyitó elképzelései.

Jó volt látni, hogy hosszas fáradozásai gyümölcseként ma szépen és igényesen felújított egyházi épületeknek örvendezhetünk a településen, jó volt látni azt is, hogy működik az általa is kezdeményezett hagyományőrző huszár-mozgalom, hogy tulajdonképpen az ő utat mutató bátorságának köszönhető az elnöksége idején általa „revitalizált Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) Erdély unitárius fiataljait összefogó és mozgósító szervezetté történt fejlesztése is. Kelemen Levente „kovász mivolta” azonban ennél jóval több, még akkor is, ha nem fogant meg minden ötlete, hiszen a torzóban maradt tervek mások által, új felállásban, új nekirugaszkodással bármikor átvehetők és folytathatók.

Szász Jenő, az NSKI elnöke is felidézte Oklándhoz és Kelemen Leventéhez kapcsolódó emlékeit

Berecz András is tiszteletét tette

Épp a Tiszteletbeli Székelyek közössége találta fontosnak, hogy közös erővel hozzák létre ezt az emlékhelyet, ahol az utánunk következők fejet hajthatnak a lelkész emléke előtt, felidézhetik alakját, és a szülők elmondhatják gyermekeiknek, hogy ki volt sajnálatosan korán elhunyt papjuk, akinek szép életpályája mindannyiunk számára emlékezetes. Jó lesz ez a hely akár titkos fogadalmak és élethosszig tartó feladatvállalások megfogalmazására az utánunk következő nemzedékek számára.

Sándor Krisztina, a Magyar Unitárius Egyház főgondnoka, a háttérben Blaskó János szobrász

A család, bár kezdetben tiltakozott – mondotta Kelemen Kincső, a lelkész lánya –, elfogadta ezt a szép elképzelést, s tette ezt azzal a meggyőződéssel, hogy „biztosan lát minket odafentről, és mosolyogva helyesli az útkereső elszántságot”.

Az ünnepség a művelődési házban elköltött közös ebédeddel, illetve kulturális műsorral zárult, amelyen fellépett az Abásfalvi Hagyományőrző Cigányzenekar és a Nyírség Táncegyüttes Nyíregyházáról.

A külön meg nem jelölt képeket a szerző készítette

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb