ErdélySzékelyföld

Frissítve! – Táncháztalálkozó Székelyudvarhelyen (1.)

A népzene és a néptánc ünnepe

Több mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó. Nem csalás és nem ámítás az Erdélyi Táncháztalálkozó mottója, hiszen idén is húsznál több adatközlő, közel száz egyéb zenész, mintegy húsz néptáncegyüttes érkezik Székelyudvarhelyre. A város két napra a néphagyományok fővárosává válik.

Egy év kihagyás után jelentkezik ismét az Erdélyi Táncháztalálkozó, a hétvégén Magyarországról és Erdély minden részéről várnak résztvevőket (táncházzenészeket, kézműveseket, táncosokat) és vendégeket Székelyudvarhelyre. A rendezvény alapvető célja az, hogy számba vegye, összefoglalja a népzene és a néptánc valamennyi területén hivatásszerűen vagy műkedvelőként tevékenykedő civil szervezeteket, illetve magánszemélyeket, szakmai fórumot biztosítva számukra.

Az Erdélyi Táncháztalálkozó teljes programja ITT olvasható!

Orendi István

– Fontos, hogy legyen egy ilyen fórum, hogy minél többen jöjjenek el, és azok, akik itt voltak, valami pluszot kapjanak – fogalmazott Orendi István, az esemény életrehívója, lelke, az Udvarhely Néptáncműhely igazgatója, aki már negyedik alkalommal hozza tető alá ezt a „táncházas” ünnepet.

Táncos-zenés évfordulók

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Kaszaj Egyesület és az Udvarhely Néptáncműhely közös együttműködésével a hétvégén, szeptember 10–11-én a népzenéé és táncé lesz a főszerep. Kiegészítő programpontként két napon át kézműves kirakodóvásár és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket a városi minifocipályán, lesz borkóstoló, több gyermekelőadás, és két kiállítással is készülnek a szervezők: az egyik a 70 éves Magyar Állami Népi Együttes előtt tiszteleg, ugyanakkor a székelyudvarhelyi fotós, Dávid Botond Geofolk – Népek viseletei a nagyvilágból című tárlata is végig megtekinthető lesz.

– Nemcsak a Magyar Állami Népi együttes évfordulója az, amire felfűztük az idei programot. Húszéves ugyanis a sepsiszentgyörgyi Folker együttes, albumot is megjelentettek ebből az alkalomból, így ők sem maradhattak ki az Erdélyi Táncháztalálkozóból – mondta Orendi.

Simó Márton felvételei 2021. szeptember 10-én készültek az Erdélyi Táncháztalálkozó megnyitóünnepségén Székelyudvarhelyen

 


FRISSÍTVE!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb