KultúraVidék

Barlangfesztivál Homoródalmáson

Felszabadultan ünnepelhettek

Egyéves kényszerű szünet után idén ismét sikerült megszervezni a Barlangfesztivált. A pénteki nap jórészt a sportvetélkedőké volt, este pedig koncerteket tartottak a Szabó Gyula Művelődési Ház kertjében. Szombat reggel a helyi fúvószenekar zenés toborzóval járta körbe a falut, majd hálaadó istentiszteletre várták a helyieket és a vendégeket. A jól bejáratott forgatókönyv szerint a templomi szertartást követően a csőszök várták a jelenlévőket, majd zenés kísérettel vonultak a művelődési házhoz, ahol igen színes programok, helyi termelők kiállítása várta az ünneplőket. Vasárnap Karácsony-gátjánál, ugyancsak szabadtérben szórakozhattak a helyiek és a vendégek.

Tikosi László polgármester köszöntötte a testvértelepülések küldöttségeit. Fellépett Sorbán Enikő népdalénekes, a székelyudvarhelyi Seritő Néptáncegyüttes, a szentegyházi Spontánc Néptánccsoport, ezt követően felavatták a régi kuglizóból átalakított, az idősek számára készült nappali foglalkoztató-központot.

A polgármester – kihasználva az alkalmat – megköszönte a lakosságnak a fegyelmezett viselkedést, amelyet a koronavírus-járvány idején tanúsítottak. A továbbiakban beszámolt arról, hogy a közbiztonság továbbra is prioritást élvez, most végzik az útkereszteződésekben a térfigyelő kamerák üzembe kihelyezését, modernizálják a Zsigmondok utcáját. Délután könyvbemutatót tartottak a kántoriban. A rendezvénysorozat egyik fénypontja – a csőszök tánca és a szüreti bál pedig este 9 órakor kezdődött.

Tikosi László polgármester

Sorbán Enikő népdalokat énekelt

Úgy tűnik, hogy az időjárás kedvez, s ez valóban így történt, vasárnap Karácsony-gátjánál, szintén szabadtérben folytatódhattak a programok. A csőszök ott is bemutatták alkalmi táncukat, fellépett Sziruta Jennifer (Magyarország), a Nelson Zenekar (Magyarország), valamint a Terra Siculorum, a székely rockzenekar. Párhuzamosan főzőverseny zajlott, illetve ügyességi vetélkedők, barlanglátogatáson vehettek részt az érdeklődők, és akiknek kedvük volt, azok a mászófalat is kipróbálhatták.

Az egykori kuglizó átalakításakor figyeltek a helyi népi építészeti formakincsre – az idősek foglalkoztató központja ily módon egy szép és reprezentatív objektummá válhatott

A szerző felvételei

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb