Kultúra

Éljen Árpád népe!

Beszélgetés Szörényi Leventével, az István, a király című rockopera szerzőjével

Augusztus 20-án mutatták be Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Arénában a Szörényi Levente–Bródy János szerzőpáros alkotását, az István, a király című rockoperát. A székelyföldi premier apropóján beszélgetett a Háromszék munkatársa Szörényi Leventével a klasszikussá vált mű keletkezéstörténetéről, színpadi karrierjéről, valamint Koppány örök népszerűségéről.

Szőrényi Levete (2020) – Fotó: Koszticsák Szilárd/ MTI

Szörényi Levente (1945) Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes, szövegíró. A Mediterrán, a Balassa, az Illés, a KITT-egylet és a Fonográf zenekar egykori tagja. Több tucat sikeralbum és színpadi darab szerzője, előadója. Jelentős részt vállalt a magyar beatzene megteremtésében. Illés Lajossal és a Tolcsvay-fivérek zenekarával együtt az ő nevéhez fűződik a Kárpát-medence népzenéje és a modern beat-rockzene „összeházasítása”. Legnépszerűbb alkotása az István, a király című rockopera, amelyet 1983-ban mutattak be a városligeti Királydombon, azt követően a Szegedi Szabadtéri Játékoktól kezdve a Népstadionon át, a Nemzeti Színháztól a Budapest Sportarénáig még nagyon sok helyen tartottak bemutatókat. 2000-ben létrehozta a Holdvilág-árok Alapítványt, amellyel a Pomáz fölötti Holdvilág-árokban végeznek kutatásokat. Az alapítvány létrehozott egy Árpád Pajzs nevű díjat, amelyet a munkásságukkal, életvitelükkel, nemzetükhöz való ragaszkodásukkal arra érdemesülő embereknek ítélnek oda. Legfontosabb díjak, elismerések: SZOT-díj (1981); Az év zeneszerzője (1983); Erkel Ferenc-díj (1983); EMeRTon-díj megosztva az Illés-együttes tagjaival (1990); Magyar Művészetért Alapítvány különdíj (1990); A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1994); Magyar Örökség díj (1995); Kossuth-díj megosztva az Illés-együttes tagjaival (2000); Hungaroton Életműdíj (2005); Budapest díszpolgára (2010); Jubileumi Prima Primissima díj (2012); Kölcsey-emlékplakett (2018); Emberi Méltóságért-díj (2020). Néhai felesége Kovács Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő, közös gyermekük Szörényi Örs zenész… Tovább

Fotó: Mandiner.hu

Az alábbi felvételek a sepsiszentgyörgyi előadáson készültek 2021. augusztus 20-án.

Forrás: István, a király/ Székelyföldi Nagyprodukció


Az eredeti lemez/ hangkazetta majdnem mindenkinek megvolt, aki ragaszkodott a gyökerekhez és aki újjá kívánta építeni magában a magyarságtudatot. Illetve kalózmásolatok formájában terjedt a múlt század nyolcvanas éveiben, amikor nagy volt a sötétség nálunk a rendszer társadalmi szintjein, de a kulturális közéletben is… Népszerűsége azóta is töretlen. Szerves része a magyar műveltségnek.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb