Élet-módErdélyRomániaÜzlet

A VW az elöregedett erdélyi autópark piacvezető márkája

Székelyföldön még Opelből is több fut, mint Daciából

Erdélyben 2020 végén 3,2 millió gépjármű volt forgalomban, ezek 77,5%-a személygépkocsi volt, számuk már meghaladta a 2,5 milliót. Ezzel Erdélyben az országos átlagot meghaladva ezer lakosra átlagosan 379 személygépkocsi jut. Míg a teljes Romániát tekintve a legnépszerűbb személyautó-márka a Dacia, addig Erdélyben egyértelműen a Volkswagen a piacvezető: több mint félmillió futott az erdélyi utakon. A márkák sorrendjében, Erdélyben a Dacia a második, ezt követi az Opel, azonban Székelyföldön ez fordítva van: több Opel fut az utakon, mint Dacia. Négy erdélyi megyében a Ford is felfért a képzeletbeli dobogóra.

A nagy klasszikus, a Dacia 1300-as műszerfala – Fotó: Totalcar.hu

A személygépkocsik életkor szerinti megoszlását tekintve az erdélyi személygépkocsi-állomány 77,8%-a 12 évesnél idősebb, míg csupán 4,2%-a 4 évnél fiatalabb. A fiatal autók kategóriában a Dacia a piacvezető, mivel a Volkswagenek és Opelek jellemzően idős használt autóként érkeznek Erdélybe. Összesen 1318,6 ezer dízelmeghajtású személygépkocsi volt forgalomban, a személygépkocsi-állomány 52,4%-a. Az elektromos és hibrid gépjárművek aránya még minimális: 2020-ban az 1%-át sem tették ki a személygépjárműveknek. Ebben a csoportban a piacvezető márka a Toyota.

Forrás: Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Hivatal adatai alapján, 2020

 

Az ErdélyStat kutatását jórészt az indokolta, hogy külön adózási kategóriákat kívánnak megszabni a 15 évnél idősebb gépkocsikra, illetve az olykor még ennél is idősebb – nagykapacitású, a levegőt erősen szennyező diesel-üzemű – luxus- és hobbiautókra, amelyeket tehetős emberek közúton való közlekedésre is használnak.

A teljes kutatási beszámolót ITT olvashatja.


Távolról nézve a Dacia terepjárója maradt, ami volt. Ez nagyjából igaz is, részleteiben viszont sokat fejlődött.

Dacia 4×4 turbó, bőrüléssel – Duster-teszt

 

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb