ErdélyKultúraSzékelyföld

Cseh Tamás–Bereményi Géza dalai a Madarasi-Hargitán

Szabadtéri koncert

Majdnem napra pontosan 25 éve, 1996. június 15-én Micsoda útjaim… címmel Cseh Tamás koncertet hirdettek meg a Madarasi Hargitán. A nagy sikernek örvendő esemény apropóján emlékeznek most Cseh Tamás énekes, zeneszerző, előadóművész, összességében mintegy ezerkétszáz dal szerzőjére, aki idén 78 éves lenne.

Bereményi Géza a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, 2021. június 4-én – Kiss Gábor felvétele

A jubileumi esemény egyben tiszteleg az idén 75 éves Bereményi Géza előtt, aki számos Cseh Tamás-dalszöveg szerzője. Cseh Tamás igazi klasszikussá vált, dalait időről-időre feldolgozzák és különböző színpadi produkciókban adják elő. Most azonban valami egészen különleges előadás készül: Orbán Ferenc (ének, gitár) és Gyergyai Szabolcs (basszusgitár, zongora), a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes tagjai előadásában Micsoda útjai címmel azok a dalok elevenednek fel, amelyeket 1996-ban Cseh Tamás előadott a Hargitán, és amelyről koncertfelvételt megőrző film is készült Csönded vagyok címmel a Duna TV akkori stábja jóvoltából.

A 20. század második felének, a 70-es, 80-as és 90-es budapesti évek hangulatának legendás tolmácsolója, krónikása és karizmatikus gitáros-énekese, több kultuszfilm szereplője volt Cseh Tamás (1943–2009), akinek munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 1998-ban – Bereményi Gézával közösen – Pro Urbe Budapest díjat vehetett át a főváros művészeti életében vállalt küldetésük elismeréseként. 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki műfajteremtő előadóművészi teljesítményéért, egy korszak életérzését emlékezetesen tolmácsoló, a hétköznapok prózáját és költészetét egyidejűleg megragadni képes dalaiért. 2008-ban Budapest VIII. kerületének díszpolgára lett, a következő évben Bakonybél is díszpolgárává választotta, talán erre a címre volt a legbüszkébb, 2009-ben posztumusz Magyar Örökség-díjjal is kitüntették.

Cseh Tamás szobra Budapesten, a Gellért téren egykori lakása közelében – Majoros István alkotása – Fotó: Derzsi Elekes Andor (2013)

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében sorra kerülő Cseh Tamás-emlékkoncert 2021. június 20-án, vasárnap 16 órakor lesz a Madarasi Hargita Súgó-pályáján. A belépés ingyenes, azonban feltétele a telefonos bejelentkezés, hétköznapokon 9–15 óra között a 0744-766695-os telefonszámon. Hargita Megye Tanácsa székelyudvarhelyi kulturális alintézményének partnerei a szervezésben a Súgó Panzió és a Madarasi Hargita Síközpont.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a Madarasi Hargitán sorra kerülő rendkívüli szabadtéri koncertre az időjárási viszonyokra felkészülve, illetve a járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve, kérjük az érvényben levő szabályok betartását!

A Forrásközpont közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb