KultúraSzépirodalomTörténelem

Bemutatják Székely Zoltán könyvét

A kiadvány visszaemlékezéseket és levelezést tartalmaz

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum főépületében, a Heberstumpf-villában tartják 2021. március 11-én, csütörtökön délután 5 órakor néhai Székely Zoltán (1912-2000) régész, a Székely Nemzeti Múzeum egykori igazgatójának Emlékeim című önéletírását és szakmai levelezését tartalmazó kötetének bemutatóját.


Székely Zoltán régész, a Székely Nemzeti Múzeum egykori igazgatója – Fotó: Sznm.ro

Székely Zoltán 1912-ben született Désen, 1930-ban érettségizett a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégiumban. Oklevelet a kolozsvári, akkor Ferdinánd királyról elnevezett, román oktatási nyelvű tudományegyetemen szerzett latin-görög és történelem szakon, 1937 nyarán, illetve 1938 telén Budapesten ösztöndíjasként régészetet hallgatott. Tanári pályafutását Zilahon kezdte 1936-ban a Református Wesselényi Kollégiumban, 1937-ben egykori iskolája latintanára lett Sepsiszentgyörgyön. Ugyanettől az évtől a SZNM őre, 1945-47 között Szabédi Lászlóval együtt igazgató-őre és 1949-től 1990-es nyugdíjazásáig igazgatója volt.

Tudományos hírnevét a Komolló határában 1942-ben végzett régészeti feltárások eredményeit összegző doktori értekezésével alapozta meg, amelyben megcáfolta Constantin Daicoviciu történész, régész-egyetemi tanár dákó-román folytonosság-elméletét. E tény miatt a kommunista román állam 1970-ig nem ismerte el a doktorátusát. További régészeti munkássága elsősorban az erdélyi települések őskortól a középkorig terjedő időszakának a kutatására irányult. 1944 augusztusában, a háborús viszonyok miatt ellenezte a múzeum – bombatámadás miatt később jórészt megsemmisült – kincseinek elszállítását. 1968-ban meghatározó szerepe volt abban, hogy Sepsiszék egy része nem került Brassó, Felső-Háromszék pedig Vrancea megyéhez.

„A 20. század majdnem minden történeti eseményét végigéltem, a század története az én generációm hátán íródott. Visszatekintve az évszázad eseményeire, ezek az első világháború éveiben, a trianoni békeszerződés, valamint a második világháború után történtek, s ezeknek a hatását, hogy mennyire befolyásolták egy székely kisváros társadalmának az életét két székely kulturális intézmény, a Székely Mikó Kollégium és a Székely Nemzeti Múzeum – ezekben évtizedeken át dolgoztam – történetén keresztül próbálom leírni… Teszem ezt azzal a céllal, hogy az utókor számára az írásom megbízható forrásértékű legyen” – fogalmaz dr. Székely Zoltán az 1993-ban elkezdett és 1996-ban befejezett önéletírásának előszavában.


A kötetet bemutatja: Dr. Székely Zsolt, ny. egy. docens, a könyv szerkesztője. Házigazda: Dr. Sófalvi András, régész-történész.

Kérik az érdeklődőket a maszkviselésre, szabályok betartására és a járvány miatti korlátozások figyelembe vételére!

Címképen: Sz. Z. ásatáson – Kézdipolyán 1960 k. – a Székely Nemzeti Múzeum archívumából

HAÁZ REZSŐ MÚZEUM
535600 Székelyudvarhely
Tel.: 0040 266 218375
Bethlenfalvi u. 2-6. sz. Pf. 22


info@hrmuzeum.ro
www.hrmuzeum.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb