CivilszféraEgyházÉlet-módÉpítészetKultúra

Élet/Jel (4.) – Szentegyháza lehetséges építészeti útjairól

Helyben és másutt hasznosítható ötletek, tapasztalatok, elképzelések

Amint azt korábban hírül adtuk, szombaton, február 27-én a Szentegyházi Gyermekfilharmónia volt a házigazdája annak a tanácskozásnak, amelyet az Élet/ Jel címet viselő „újrakezdő” beszélgetéseinek adott az a civilekből álló laza csoportosulás, amely elsősorban a székelyföldi szellemi és gazdasági újjászületés lehetőségeit keresi.

Ez alkalommal az előadásokban azokra a  jelenségre fókuszáltunk, amelyek az udvarhelyszéki népi és közösségi építészeteben jelentkeznek és befolyásolják egy-egy településkép változásait.

A felkért előadók kivétel nélkül jelen voltak. Böjte Csaba Ferences szerzetes, Köllő Miklós építész, László János vállalkozó, Dobos Attila filmrendező, Lőrincz Csaba polgármester, Haáz Sándor karnagy-zenetanár, Kelemen Szabolcs unitárius lelkész előadásai keretezték és boncolgatták a felvetett tematikákat. Mivel takarékosan gazdálkodtunk a rendelkezésre álló idővel, volt lehetőség további hozzászólások meghallgatására, a következő – immár konkrét célkitűzést felvállaló – program időzítésére, valamint a Haáz Sándor által javasolt helyszínek meglátogatására és közös éneklésre is.

Az előadássorozat annak a szellemiségnek a jegyében zajlott, amelyet Kós Károly és Makovecz Imre életműve képvisel. Egy egészséges és sajátos, a székely ember értékvilágát tükröző 21. századi településkép vibrált a jelenlevő mintegy ötven fős hallgatóság lelki szemei előtt.

Csaba testvér bátor kezdeményezésekre és kitartásra biztat

Ráhangolásként bemutattuk a Farkas Antal által szerkesztett és fényképezett Makovecz-filmet, amelyben a jeles építész Erdélyhez és Kós Károlyhoz kapcsolódó viszonyáról, itt megvalósult terveiről beszélt.

Makovecztól mindannyian tanulhatunk

Mivel tudtuk, hogy Lőrinczi Lajos unitárius lelkész-esperes egyéb elfoglaltsága miatt nem tud eljönni most Szentegyházára, a szervezők stábja látogatta meg „székhelyén”, Csehétfalván, ahol a Hagyományos Székely Jövő nevű kezdeményezés keretében felújított bennvalókról és az ott zajló közösségmegtartó munkáról, a falu tárgyi és szellemi értékeiről, illetve a helyiek álláspontjáról vallott.

A konferenciáról szóló részletes beszámoló ITT olvasható!

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb