ErdélypolitikaRomániaSzékelyföld

Zászlóbevonás Gyergyóremetén

Gyertyagyújtás mellett távolítják el a magyar és a székely zászlót

A gyergyóremetei polgármesteri hivatalt arra kötelezte a román igazságszolgáltatás, hogy távolítsa el a községháza előtt felvont magyar, székely és a község zászlaját. Most eljött a zászlók bevonásának ideje.

A jogerős ítélet még október 1-jén született, a zászlókat január 10-én, vasárnap vonják be, igaz, nem akárhogy. Érzékeltetve az igazságtalanságot, megalázottságot és gyászt, a település Facebook-fiókján meghívót tettek közzé, melynek alapján a déli órában, a lakosság részvételével és gyertyagyújtás mellett fogják bevonni a zászlókat.

A község gyakorlatilag színmagyar, a román adminisztráció miatt élnek ott románok, nagyon csekély számban. Dan Tanasă, aki jelenleg az AUR nevű szélsőjobboldali párt színeiben politizál, korábban elérte azt is, hogy a polgármestert megbüntessék, mert az önkormányzat csak magyar nyelven adta ki a község lapját.

A Bukaresti Ítélőtábla 1646/2020. október 1-én kelt végleges határozata Gyergyóremete Község Önkormányzatát arra kötelezi, hogy a községháza előtt álló magyar, székely és községi zászlókat távolítsa el.

Az eseményre 2021. január 10-én, vasárnap 12.00 órakor kerül sor. A résztvevőket kérik, hogy vigyenek magukkal gyertyát és tartsák be a vírushelyzet megkövetelte szabályokat – áll a Polgármesteri Hivatal közleményében.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb