kiállításNéprajzVidék

Népi motívumok mai használatban

Kézműves alkotások kiállítása

December 13-án 17 órától a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén Népi motívumok mai használatban címmel nyílik kiállítás. A tárlat a november-december folyamán szervezett felnőttképzési program eredményeként létrejött kézműves alkotásokat mutatja be.

A Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által szervezett képzés idén is Bartos Tünde bútorfestő irányításával zajlott, a képzésen 12 gyakorlott kézműves vett részt. Az idei képzésnek a lázárfalvi András Alapítvány rendezvénybirtoka és a székelyudvarhelyi Bartos Kézműves Lakberendező Műhely adott otthont. A lázárfalvi háromnapos műhelymunkát megelőzően a képzés résztvevői ellátogattak Csíkdelnére, ahol megtekintették a Keresztelő Szent János római katolikus templomot és annak festett kazettás mennyezetét.

A képzés ideje alatt festett kazetták és varrottas párnák készültek. A kazetták székelyföldi települések templomaiban fellelhető kazettás mennyezetek mintavilágból adnak ízelítőt, a párnák az udvarhelyszéki falvak mintakincsét jelenítik meg. Festett kazetták készítői: Bartos Tünde, Ferencz Réka, Gothárd Hajnal, Orbán Katalin, Péter Ildikó, Sándor Erika; varrottas párnák készítői: András Ildikó, András Mónika, Bálint Rozália, Biró Erzsébet, Geréb Enikő Hajnal, Molnár Ibolya, Takács
Gizella.

A képzés anyagszükségleti- és kiállítási költségeit, illetve a tanulmányút létrejöttét Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont erre a programra elkülönített pénzalapjából fedezték. A festett kazetták alapanyag költségeit az András Alapítvány biztosította.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb