Élet-módKultúraSzékelyföld

Világnak fordulása, régi idők elmúlása

Székelyföldi archív felvételek a múlt századból a Megyeháza Galériában

Hargita Megye Tanácsa meghívására a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiállítja Csíkszeredában a Megyeháza Galériában a Világnak fordulása, régi idők elmúlása című fényképtárlatot csütörtökön 2020. december 3-án 18 órakor. A kiállításmegnyitó esemény online-térben zajlik.

A 2002 óta útjára indított, Orbán Balázs nevével fémjelzett dokumentarista fotótáborok célja az ezredforduló eleji Székelyföld hagyományos életformájának, tájainak minőségi rögzítése a fotográfia eszközeinek segítségével. Ezzel párhuzamosan a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő szakintézmény, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a múlt században, az egykori történelmi Székelyföld területén készített (nagyrészt családi tulajdonban található) fotográfiák felkutatását, digitalizálását és bemutatását is célul tűzte ki, amelynek eredményeként kerülnek most új megvilágításba egy letűnt kor képtöredékei, életképei, mint például: hagyományos építészet, népviselet, ünnepek, mesterségek, utcarészletek stb.

A változatosabb, látványosabb vizuális élmény érdekében a Hagyományőrzési Központ fotóreferense, a kiállítás kurátora, Balázs Ödön néhány intézmény gyűjteményéből – Székely Nemzeti Múzeum, Fortepan képarchívum, Kriza János Néprajzi Társaság és a Maros Megyei Múzeumtól – is kért képanyagot.

Az online eseményen Gál Dorottya és Gál Abigél gyergyóalfalvi tanulók Gyergyó-vidéki népdalokat énekelnek, a kiállított képeket P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Hagyományőrzési Központ munkatársa méltatja.

Minden érdeklődőt várunk a székelyföldi archív felvételek online eseményére Hargita Megye Tanácsa Facebook oldalán!

A Forrásközpont közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb