EgyházÉlet-módKultúra

Advent első vasárnapja

Karácsonyi ráhangolódás

Hogyha van hozadéka a pandémiának, akkor mindenképp megszívlelendő a kevés jó közül, hogy több időnk jut családtagjainkra, barátainkra, így saját magunkra is. Élnünk kell(ene) ezzel a lehetőséggel. Ne a bevásárlás és ajándékozás, ne a pénzköltés láza vezéreljen, hanem gondoljunk a belső hangra, arra figyeljünk, amit eddig elnyomott a külvilág zaja, elhomályosított a talmi ragyogás.

Más ez az esztendő. Más a hangulat. És legyen más az ünnep is.

Ebben a furcsa, de a legkisebb közösségeinknek kedvező lelassult társadalomban, ha figyelmesek és kellőképp érzékenyek vagyunk, akár nyertesek is lehetünk, birtokosai az örömüzenetnek.

Most figyeljünk, hallgassunk, csendben, még ekkor, mielőtt kigyúlna fénye az első adventi gyertyának…

Elhelyezték azt a fenyőt, amely idén a város karácsonyfája lesz Székelyudvarhelyen. A Márton Áron téren, a Patkóban pedig ott a szabadtéri adventi koszorú, amelyen ma gyújtják meg az első lámpást. Csendben, visszafogottan zajlik ez is, nem lesz ökumenikus szertartás, de a világhálón követhetjük, s akár valóságosan, csendben, egyedül, kisebb csoportokban odalátogathatunk, miként más falvakban, városokban is, ahol élünk szerte a nagyvilágban felkereshetjük a figyelmeztetésünkre kihelyezett világosságot…

A szerző felvételei

Ma itt, a központi utcákban járván így nézelődtünk, s kerestük a másfajta hangulatot. Nem zsibongott a vásári forgatag, nem volt zsúfolt járókelőktől a tér, de mégis – mintha a helyén lett volna, lenne minden, és helyén is van, ott lesz, ha képesek vagyunk kitölteni mi magunk igazi tartalommal.

Így biztatott a lelkész a Székelyudvarhely-Belvárosi Egyházközség templomában:

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport


FRISSÍTVE!

A Márton Áron téri adventi koszorú gyertyáit vasárnaponként 17.00 órától gyújtják meg idén is egyházi kórusok és zenekarok műsorai, valamint lelkipásztorok adventi gondolatainak a kíséretében.

I. vasárnap, december 1-jén Ft. Mátyás Károly római katolikus főesperessel és a Szent Miklós plébánia Musica Sacra kórusával. Karvezető: Ambrus László

II. vasárnap, december 8-án Nt. Simó Sándor unitárius esperessel és a belvárosi unitárius egyházközség kórusával. Énekel Tóth Csilla. Karvezető: László Árpád

III. vasárnap, december 15-én Nt. Ferkő Andor református lelkésszel és a Fundamentum Együttessel

IV. vasárnap, december 22-én Mezei Ödön baptista lelkésszel és a székelyudvarhelyi Baptista Gyülekezet kórusával. Karvezető: Veress Dániel.

Idén a fokozott óvatossággal, a közegészségügyi és járványmegelőzési előírások betartása mellett zajlanak ezek a programok.

A Székelyudvarhelyi Városháza közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb