Kárpát-medence

Frissítve! – Szolgálatos uszítók az Úzvölgyében

A szélsőségesek kellőképpen elszántak, rosszul tájékozottak és különös immunitással rendelkeznek

A Nemzet Útja (Calea Neamului) román nacionalista szervezet felhívására több százan ünnepelték vasárnap délután a román hadsereg napját az úzvölgyi katonatemetőben. Mihai Tîrnoveanu, a szervező egyesület elnöke beszédében azt a meggyőződését hangoztatta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) el akarja távolíttatni a temetőből a tavaly felállított román betonkereszteket és ortodox emlékművet.

A Magyar Távirati Iroda jelentése szerint Tîrnoveanu kijelentette, hogy ezt nem szabad engedni. A tömeg “Nem, nem, soha!” felkiáltással válaszolt. A szónok arra kérte a környékbeli román falvak lakóit, hogy álljanak őrt a temető mellett, és azonnal jelezzék, ha gyanús mozgást látnak a román keresztek körül. Ha ezt megteszik “tízezer román lesz itt” azonnal – tette hozzá.

OLVASSA EL A HARGITA NÉPE HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁSÁT! ITT


Ahogy a korábbi rendezvényeken, ezúttal is egyenként felolvasták a szerintük ott nyugvó közel 150 román katona nevét. A tömeg valamennyi katona nevére jelennel válaszolt. Az ünnepség a román emlékmű megkoszorúzásával zárult. A korábbi megemlékezéshez hasonlóan Úzvölgye Fiai kitüntetésben részesítették azokat a gyermekeket, akik folklórműsort adtak elő a temetőben.

Mugur Vărzariu felvétele (2019)

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke egy nappal korábban közölte: levélben kérte a Bákó megyei önkormányzat elnökét, hogy a járványhelyzet miatt ne engedélyezzenek semmilyen úzvölgyi tömegrendezvényt. Nicolae Ciuca védelmi miniszter bejelentésére hivatkozott, aki szerint a hadsereg napját csak nagyon szűk körű rendezvényeken ünneplik meg, a járványügyi előírások szigorú betartásával.

A Bákó megyei Darmanesti önkormányzata román-magyar konfliktust idézett elő azzal, hogy 2019 áprilisában önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, melyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartott számon. Tavaly június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt. Egy évvel ezelőtt a román hadsereg napján kitüntetéseket adtak át a temetőfoglalóknak.

A mára elnéptelenedett Úzvölgye település, a területén fekvő katonatemető és kaszárnyasor hovatartozása, illetve a katonatemetőben tavaly létrehozott román parcella kapcsán számtalan per van folyamatban a romániai bíróságokon. Ezek közül egyben született eddig jogerős ítélet: október elején a Marosvásárhelyi Táblabíróság jogerősen elutasította Darmanesti város arra irányuló keresetét, hogy érvénytelenítsék az úzvölgyi katonatemetőt Csíkszentmárton közvagyonává nyilvánító önkormányzati határozatot.

A román védelmi minisztériumnak alárendelt Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) tavaly június 12-én közzétett összegzésében tisztázta, hogy nem Úzvölgyében temették el azokat a román katonákat, akiknek a neveit a vasárnapi megemlékezésen is felolvasták. A román tárca szerint a temetőben 11 román katona nyugszik. A magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka azonban tavaly olyan dokumentumokat mutatott be, amelyek szerint a románnak tekintett katonák közül is öten a magyar hadseregben szolgáltak, egy korábbi kutatás pedig további egy katonáról megállapította, hogy az orosz hadsereg szolgálatában állt.

Az MTI jelentése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb