Kárpát-medenceVallás

Közzétették a csíksomlyói búcsú programját

Zarándoklat

Immár 456 éve minden igaz magyar szíve ide húz Csíksomlyóra. Itt találja meg küzdelmes, vergődő életének vigaszát, reményét és támaszát. Úgy jön ide, mint a bajba jutott, aggódó, félő gyermek az édesanyjához. Ide hozza könnyeit, gyászát, bánatát s kevéske örömét, és reménykedve kéri anyai oltalmát küzdelmes életéhez. Ide hozzák a férfiak küzdelmekben megkopott lelküket, meggyengült hitüket. Az édesanyák kevés örömüket és sok bánatukat, tengernyi könnyüket s aggodalmakban összezsugorodott szívüket. Ide vonszolják az öregek elfogyó erejüket, homályosodó szemeiket, elfáradt szívük reménykedő dobbanásait. Ide hozzák az ifjak és leányok szép bizakodásukat, s támaszt kérnek égi Anyjuktól jövőjükhöz és keresztény jövőjük beteljesedéséhez.

Fotó: archív/ Hirmondo.ro

A csíksomlyói kegyhely őrei, a ferencesek minden évben egy mottót választanak az adott évre, amely egyben a pünkösdszombati fogadalmi nagybúcsú mottója is. Idén a gyulafehérvári főegyházmegyében meghirdetett pasztorális évhez csatlakozott a csíksomlyói kegyhely is.

Az év témája: „Imádsággal megújuló közösség”, a fogadalmi nagybúcsú mottója pedig ez: „Újuljatok meg!”(Ef 4,23).

Május 18-án, szombaton 7,30-kor szentmise a kegytemplomban, 10 órától ünnepélyes rózsafüzér a Hármashalom-oltárnál. 10,30-kor a kegytemplom előtti térről elindul a kordon a Nyeregbe, ahol 12,30-kor lesz az ünnepi szentmise a Hármashalom-oltárnál. A szentmise ünnepi szónoka Felföldi László pécsi megyés püspök.

2024 Csíksomlyói Pünkösdi Búcsú liturgikus program
A romániai időzónának megfelelően (a magyarországi időnél 1 órával korábban)

Péntek (május 17.)
Este 18 órakor szentmisével indul a pünkösdi búcsú Csíksomlyón, melyet a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás követ.

Szombat (május 18.)
5.30-tól folyamatos gyóntatás és áldoztatás van a Ferences Kolostor négyszögletű udvarában
Szentmisék reggel 7-kor és 8-kor a kegytemplomban,
A kordon a főpapság vezetésével 10.30-kor indul a Csíksomlyói Ferences Kolostor elől.
Ünnepi Szentmise 12.30-tól a Hármashalom oltárnál (a Kis- és Nagysomlyó hegyek közötti Nyeregben)
18.00 órakor szentmise a Kegytemplomban
éjszakai virrasztás, Csíksomlyó – Kegytemplom.

Csíkszentdomokosi zarándokok (archív) – Fotó: MTI/ Veres Nándor

Parkolás Csíksomlyón Pünkösdkor
A Csíksomlyói pünkösdi búcsú idején forgalomkorlátozások vannak érvényben. Eddigi gyakorlat szerint, a felhajtás Csíksomlyóra péntek délután 15-16 óráig, korlátozás nélkül engedélyezett.
Péntek délutántól, szombat reggel 6 óráig azok a gépkocsik, illetve buszok hajthatnak fel a kegytemplomig, melyeknek a rendszámát az adott szállásadó bejelentette a helyi Polgármesteri Hivatalnál.
Szombat reggel 6 órától vasárnap délig teljes felhajtási tilalom van érvényben.

Vasárnap (május 19.)
szentmise a Kegytemplomban: reggel 7 és 8 órától
folyamatos áldoztatás és gyóntatás a kolostor négyszögletű udvarában
10:30 órakor ünnepi szentmise a Kegytemplomban
a keresztalják hazaindulása
18 órától szentmise a Kegytemplomban

Hétfő (május 20.)
a szentmisék ünnepi sorrendje a Kegytemplomban: reggel 8-kor, 10.30-kor és 18 órától

Kedd (május 21.)
Szent Antal ünnepe – a szentmisék 8.00, 10.30 és 18.00 órától vannak a Kegytemplomban.

Búcsús zarándokok Csíksomlyón – Andory-Aladics Zoltán felvétele – képeslap, 1930 k.

Csíksomlyó búcsújáró hely jellegét az adja meg, hogy már a XV. században virágzik a Boldogságos Szűz Mária tisztelete a székely nép körében. A környék népe, Mária-ünnepeken Somlyón gyűlt össze. IV. Jenő pápa az 1444. évi körlevelében arra buzdítja a népet, hogy legyenek segítségére a ferenceseknek a templomépítésben. Viszonzásul – a kor szokása szerint -, búcsút is engedélyezett a jótevőknek. A templom építését azzal indokolja a pápa, hogy „a hívek nagy sokasága szokott összejönni ájtatosságnak okából és gyakorta nem szűnik odagyülni, Máriát tisztelni”. Azóta is megszakítás nélkül tart a zarándoklat Csíksomlyóra, Szűz Mária tiszteletére.

1567-ben újabb fordulat következett be a búcsújárásban. A hitújítás korában János Zsigmond, erdélyi fejedelem, haddal akarta a színtiszta katolikus Csík, Gyergyó és Kászon népét az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe, István gyergyóalfalvi plébános vezetésével fegyvert fogott hitének védelmére.

A gyülekező Csíksomlyón volt, pünkösd szombatján. Isten kegyelmébe ajánlották magukat és Szűz Mária segítségéért esedeztek, majd elindultak a Hargitára, szembeszállni a Bővebben: Pünkösdi búcsúhitújítók hadával. Ezalatt az idősek, az asszonyok és a gyermekek Somlyón maradtak és győzelemért imádkoztak. A csata diadallal végződött. A győztesek nyírfaágakkal ékesítették fel lobogóikat és úgy vonultak le a Hargitáról. A templomban maradt nép elébük ment, és együtt jöttek vissza hálát adni a győzelemért és megköszönni a Szent Szűz segítségét. Ennek a történelmi eseménynek emlékére fogadalmat tettek, hogy ezután minden évben, pünkösd szombatján elzarándokolnak Csíksomlyóra. Ezt az ősi hagyományt őrzi és folytatja a mai napig Mária népe. Ugyancsak az eredeti hagyomány szerint, nyírfaággal kezében, vagy a járművét feldíszítve tér haza otthonába.

Csíksomlyó most is a katolikus székelység hírneves búcsújáró helye. Most már a más vallású keresztény hívek is szívesen vesznek részt a búcsújárásban. A Szűzanya iránti tiszteletben a buzgóság az idő múlásával sem lankad. Év közben is szüntelenül özönlik a nép Somlyóra Máriát tisztelni, köszönteni, előtte imádkozni. 1990 óta minden évben több százezer ember zarándokol Somlyóra és vesz részt a Szűzanya tiszteletére tartott körmeneten, szentmisén.

A kegytemplom és a búcsú értékes tárgyai közé tartozik a főoltár bal oldalán található labarum, amit a nép labóriumnak nevez.

Amikor a papság ezen jelvénnyel az élén felér a Kis-Somlyó-hegyen lévő Salvator-kápolna elé, eléneklik az „Egészen szép vagy Mária” éneket és azután folytatódik tovább a körmenet.

Csíksomlyó, 2021. május 22. – Zarándokok érkeznek a csíksomlyói búcsú szentmiséjére a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregbe 2021. május 22-én. MTI/Veres Nándor

www.romkat.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb