képzőművészetkiállításKözéletKultúra

Kiállítás Vass Tamás (1942-1988) munkáiból

Sepsiszentgyörgy

Az Erdélyi Művészeti Központban (EMűK) nyílik meg 2024. február 16-án, pénteken, 18 órakor Vass Tamás grafikusművész kiállítása. A tárlatot Bordás Beáta PhD, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, valamint Portik Blénessy Ágota PhD és dr. Salat Csaba, kurátorok nyitják meg.

Az 1988-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt grafikusművész mintegy húszévnyi alkotói munkája gyümölcseként egy lenyűgöző, igen gazdag és változatos grafikai anyagot hagyott hátra az erdélyi képzőművészet számára. Ennek ellenére utolsó posztumusz kiállítása 2009-ben volt a marosvásárhelyi Bocskai-teremben. Jelen kiállítással Salat Csaba és Portik Blénessy Ágota kurátorok, valamint az Erdélyi Művészeti Központ egy olyan kiállítás létrehozására vállalkoztak, amely Vass Tamás legjellegzetesebb alkotásait igyekszik bemutatni az eddigi legnagyobb merítésben és részletességgel. Ennek érdekében mintegy 14 magánszemélytől és egy közgyűjteményből kölcsönöztük az életmű legfontosabb, sok esetben eddig a közönség, de még a szűkebb értelemben vett szakmai körök számára is ismeretlen darabjait.

Quo vadis, Domine? (1986)

A magány, az elidegenedés, illetve a hovatartozás és az igazán mély emberi kapcsolatok hiánya Vass Tamás jegyzeteiből és grafikáiból egyaránt kiolvashatóak. Az 1970-es évek második felétől a kiforrott stílusú, sokalakos drámai kompozíciók domináltak az életműben, a líraibb hangvételű városképek, aktok vagy illusztrációk mellett. Az Erdélyi Művészeti Központban nyíló tárlat mindezekből mutat ízelítőt, de megtekinthetőek lesznek Vass Tamás önéletrajzi ihletettségű grafikái, valamint néhány a művész által készített rézkarc-lemez is.

Szekeres Erzsébet és Vass Tamás – Fotó: Nepujsag.ro

Vass Tamás 1949 és 1956 között elemi iskoláit Székelyudvarhelyen végezte, 1956 és 1962 között a marosvásárhelyi Zenei és Képzőművészeti Líceumban Nagy Pál tanítványa volt. 1963 és 1969 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán tanult. Már főiskolás korában a Napsugár című folyóirat külső grafikai munkatársa. 1970-1971-ben ő volt a sepsiszentgyörgyi Megyei Tükör című lap grafikai szerkesztője. Ezt követően 1972 és 1987 között Marosvásárhelyen az Új Élet és az Igaz Szó című lapok külső grafikai munkatársaként is tevékenykedett, 1982-től 1987-ig a Dacia (Kolozsvár), Kriterion (Bukarest) és Ifjúsági Könyvkiadó számára készített illusztrációkat és borítóterveket.

In memoriam Nagy Pál (1980)

A tárlat 2024. április 5-ig lesz látogatható az Erdélyi Művészeti Központ nyitvatartási rendje szerint, keddtől péntekig 9 és 17 óra között, illetve szombaton az új nyitási rend szerint, 10 és 14 óra között.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak a megnyitóra és a kiállításra!

Erdélyi Művészeti Központ
Sepsiszentgyörgy, Olt u. 2.

www.emuk.ro

Az EMűK közlése nyomán

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb