SzékelyföldTörténelemTudomány

Sepsiszentgyörgy – Archaeologia Transylvanica 3

Régészeti konferencia László Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és az erdélyi magyar régészeket tömörítő Pósta Béla Egyesület közös szervezésében, 2023. november 24–26. között kerül sor az Archaeologia Transylvanica 3. konferenciára.

Fotó: SZNM

László Ferenc (1873-1925) Sepsiszentgyörgyön született, a kolozsvári Református Kollégiumban érettségizett (1892), a Ferenc József Tudományegyetemen természetrajz-földrajz szakos tanári diplomát és doktorátust szerzett (1896). Tanársegéd az egyetemen, majd szülővárosában a Székely Mikó Kollégium tanára (1897–1925). Meteorológiai állomást szervezett (1898); a Székely Nemzeti Múzeum múzeum őre (1920-23). Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) tagja.

Nemzetközi hírnévre tett szert 28 négyezer éves újabb kőkorszakbeli őstelep feltárásával Háromszék megyében; a Székely Nemzeti Múzeumba került leleteinek egy része menekítés közben a II. világháború utolsó időszakában elpusztult. Az ásatásait a Cambridge-i Egyetem Régészeti és Etnológiai Múzeuma is támogatta. Megvetette a Székely Nemzeti Múzeum néprajzi részlegének alapjait, bevonva diákjait az anyaggyűjtésbe. (A Wikipédia nyomán)


A tanácskozás fórumot teremt az erdélyi régészeti kutatások bemutatására és egyben tisztelgés a 150 éve született László Ferenc régész emlékének.

A rendezvény megnyitó ünnepségét követően, november 24-én bemutatják a jeles régész életének és munkásságának emléket állító, Táj és tudomány című kötet második, bővített kiadását.

A konferencia helyszíne a Székely Nemzeti Múzeum nemrég felújított főépülete.

A programfüzet ITT olvasható!

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb