KultúrapolitikaTörténelem

Tőkés László 70

Életrajzi kötettel köszöntötték

Még a nyáron, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján zajló politikai fórumon jelentették be, hogy meglepetéskötet jelent meg az idén tavasszal 70. életévét betöltött Tőkés László tiszteletére. A kötet célja, hogy emléket állítson annak a küzdelmes és munkás hét évtizednek, ami eddig eltelt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének életéből. Másodsorban olyan ajándék, amely a tiszteletadás jele is.

Néhány vallomásos nyilatkozat az ünnepeltről

Tőkés barátai és tisztelői, az EMNT aktivistái megígérték, hogy az  Erdély-szerte működtetett Demokrácia-központokban megtalálható és megvásárolható lesz a kötet, illetve lehetőségeket találnak arra is, hogy minél több helyszínen, író-olvasó találkozók keretében mutassák be az igényes kivitelű kiadványt.


„Tőkés László bizony olyan ember, aki egy ritka ajándékot kapott a Teremtőtől: a saját népéért bármely hatalmassággal, de akár magával a sorssal is perbe szálló prédikátor lelkületét, ezért csakúgy, mint elődei, még a gályapad árnyékában is egyedül azt az igazságot és szabadságot fogadja el, amely az övéi megmaradását és gyarapodását szolgálja.” (Orbán Viktor)

„Mindig is prométheuszi alkatnak tartottalak, akiben hatalmas indulatok feszültek, amelyek által űzve a magad sajátos módján harcoltál azért, hogy megszerezd az életet adó tüzet az emberiség számára.” (Kató Béla)

„Ahhoz, hogy új történelmi távlataikat megbecsülhessék, a románoknak fel kell vállalniuk Tőkés Lászlót. Aki 1989. december 15-én a szabadság nevében szembeszállt az elnyomással és szabadságot követelt a saját nevében, a vele azonos nemzetiségűek nevében s nem kevésbé a románok nevében, mindazokéban, akik Romániában éltek.” (Gabriel Andreescu)


Székelyudvarhelyen 2022. november 24-én, csütörtök délután 6 órától került sor bemutatóra, amelyen Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke beszélgetett Tőkés Lászlóval.

Az eseményről Farkas Antal készített videófelvételt:

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb