Kárpát-medenceKultúraTudomány

A Magyar Nyelv Napja – November 13.

Sepsiszéki Nagy Balázs összeállítása

A magyar nyelv – nem csak kultúránk, identitásunk része, hanem történelmünk és büszkeségünk is. Eme varázslatos és a maga módján izgalmasan fondorlatos nyelv ünnepe nem véletlenül esik pont november 13- ára; 1844-ben ugyanis ezen a napon fogadták el az 1844. évi II. törvényt, amely a magyar nyelvet hivatalosan is államnyelvvé nyilvánította.

Ozsváth Sándor: A magyar beszéd és a magyar gondolkodásmód összefüggései

https://www.youtube.com/watch?v=PES58FHYfyc

Ha valakiben még volt kétség afelől, hogy különleges gondolkodásmódunk nem a nyelvünkből eredne, annak egy szűk két órás előadás erről a témáról, azaz nem is elsősorban a nyelvünkről, hanem a magyar beszédről. Azoknak meg akiknek nem kétséges, hogy a gondolkodásmódunk alapja a nyelvünk, nekik meg azért hogy még inkább értsék ennek a miértjét. A magyar nyelvnek a kulcsa a magyar beszéd, a beszédnek az alapja meg a nyelv.

A magyar nyelv maga a csoda

Az Echo Tv Ne legyen áldozat című műsorában folytatták a beszélgetést Pap Gábor művészettörténésszel. Ő az Atilla ébresztése című könyv szerzője. A magyar nyelv teremtőnyelv, és nyelvünk sokoldalúságát bizonyítja, hogy a piramisokon lévő hieroglifák megfejtése is csak azután sikerült, hogy az ezzel foglalkozók megtanulták a magyar nyelvet és ősi írásformáját a rovásírást. Nyelvünk páratlan és valójában maga a csoda.

Nekünk a legszebb! Megmutatjuk miért csodálatos a magyar nyelv

Magyarul – az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok életem legnagyobb eseménye, melyhez, nincs fogható – fogalmazta meg Kosztolányi Dezső. Az anyanyelv nemzetközi napján a hirado.hu összeállításából kiderül, hogy miért csodálatos a magyar nyelv.

A Magyar nyelv eredete – Kiss Dénes

Kiss Dénes költő, nyelvkutató bemutatja a magyar nyelv eredetéről szóló elméletet, ennek összefüggései a világ többi nyelvével, annak lehetősége, hogy a Magyar nyelv ősnyelv, ha csak nem AZ ŐSNYELV!

A magyar nyelv

A titokzatos magyar nyelv és játékai – Varga Csaba és Kiss Dénes

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb