KultúraSzékelyföld

A Szent Korona II. című installáció Pannonhalmán vendégeskedett

Messzire viszi a székely anyaváros és az alkotó hírét

Az öt méter magas és öt méter átmérőjű, polikarbonátból készült méretarányos koronaábrázolás tulajdonképpen egy mozgatható kis múzeum, amely a magyar királyság és a koronázási ékszerek történetét tekinti át igen látványos megoldásokkal. Pannonhalmán a székelyudvarhelyi képzőművész alkotása hivatalosan három héten át vendégszerepelt január 6. és február 3. között.

Ebben az időszakban ünnepelhettük a korona visszaszolgáltatásának 44. évfordulóját, hiszen az Amerikai Egyesült Államok és a Magyar Népköztársaság közt 1976–77-re alakult ki az az enyhülési politika, amely mentén kétoldalú gazdasági, tudományos, kulturális megállapodást köthettek. Az átadást 1977. augusztus 20-ra tervezték, de a tényleges átvételre a megállapodás értelmében 1978. január 6-án került sor. Az amerikai nép képviseletében Budapestre érkező hivatalos delegáció 25 főből tevődött össze. Őket tucatnyi szakértő, tolmács, segítő kísérte.

A Szent Korona átvétele a Parlamentben – Fotó: MTI/ archív

„A kinti küldöttségnek számos magyar származású tagja volt – olvasható a korabeli tudósításokban és a Wikipédia jóvoltából –, köztük Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas professzor, Károly Elemér (Elmer Charles), a William PennAssociation – a legnagyobb amerikai magyar biztosítótársaság elnöke –, valamint Gombos Zoltán clevelandi laptulajdonos. A delegáció tagja lett néhány olyan amerikai magyar is, akiket korábban kiutasítottak Magyarországról, mint Deák István történészprofesszor, a Columbia Egyetem Kelet-európai Intézetének igazgatója. Az Amerika Hangja és a Szabad Európa Rádió tudósítói is zavartalanul beutazhattak, a SZER története során ekkor először közvetíthetett élőben Budapestről. Az amerikai delegáció vezetője Cyrus Vance (1917–2002) külügyminiszter, Carter elnök személyes képviselője, a magyar fogadóbizottságé Apró Antal (1913–1994), az Országgyűlés akkori elnöke volt.”

Fotó: Németh Boglárka

Ez a Szent Korona-installáció a pannonhalmi és a székelyudvarhelyi Rotary Club együttműködésével juthatott el erre a helyszínre. Vas Gábor, Pannonhalma polgármestere a kiállítást lezáró rögtönzött ünnepi eseményen elmondta, maga sem gondolta volna, hogy a program és a látvány ennyire népszerű lesz. „Nyilvánvaló, hogy településünk lakóinak nagy része, az idelátogatók is megnézték, de magam sem hittem, hogy a szomszédos településekről is átjönnek, s hogy általános és középiskolai osztályok adják itt egymásnak a »kilincset«. Több ezren látogattak el kis városunkba ezekben a napokban, és nemcsak a korona kivitelével, arányaival, sorsával, használatával ismerkedhettek, hanem áttekinthették azt a történelmi tablót, azt a 19 képet, amelyet az alkotó mellékelt a Kárpát-medence legkülönbözőbb helyszíneire eljutó munkájához.”

Ez az installáció tavaly augusztusban a Patkóban állt Székelyudvarhelyen, ahonnan körútra indult a Kárpát-medencébe- Simó Márton felvétele

Ez a Szent Koronát ábrázoló második installációja Elekes Gyulának, 2021-ben készült. Pannon­halmán a tervezett háromhetes „tartózkodást” a nagy érdeklődésre való tekintettel meg is kellett hosszabbítani. A következő állomása Sopron lesz. Az elsőt először ugyancsak a székely anyavárosban mutatta be (2018-ban), de az is vándorútra indult. A két szabadtéri munka a több mint három év során a történelmi Magyarország 32 településére jutott el, és hozzávetőlegesen kétszázezer látogató tekinthette meg.

Simó Márton

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb