ÉpítészetKözéletKultúra

SICVLICVM és DOMVS SICVLORVM

Abásfalván találkozunk

László János egyik felújított házánál (Abásfalva, Kis utca 20.), néhai id. László Gyula udvarán találkozhatnak a sajtó képviselői az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport (ÉSZM) önkénteseivel 2021. december 22-én, szerdán 11:00 órakor.

A mostani beszélgetés tárgyát a SICVLICVM-projekt képezi, amelynek célja a székelyföldi népi épített örökség felmutatása, annak konzerválása és a hagyományos formavilág, a településkép és a kultúrtáj átörökítése régi és új épületek révén, a természeti és az épített környezet által a Székelyföld vidéki és városi élettereiben.

A projekt egyéb elképzelések leágazásként idén nyáron formálódott és indult. Az egyesület képviselői, együttműködve a hozzá közel álló szakemberekkel (építészek, művészettörténészek, szociográfusok, grafikusok, írók, keramikusok), olyan plaketteket terveztettek, amelyek kifejezik a SICVLICVM-lényegét, hangsúlyozva, hogy kifejezetten a székelyföldi hagyományokkal és a népi értékekkel kíván foglalkozni, ezen belül pedig meghatározza és „műfajilag”, „tematikailag” elkülöníti a DOMVS SICVLORVM, a székely ház (életszer és bennvaló) fogalmát.

Abásfalva – Fotó: András Tamás

Az utóbbi fél évben több helyszínen – Homoródszentmárton, Homoródalmás, Lövéte, Oroszhegy és Fakaslaka községben –, a helyi önkormányzatokkal, intézményekkel, illetve a tulajdonosokkal egyeztetve, beazonosítottak néhány olyan építményt, amely magán viseli a sajátos formajegyeket.

A lakókat/ üzemeltetőket „klubba” tömörítve igyekeztek népszerűsíteni ezeket az objektumokat, és túl a médiában való megjelenéseken, szakmai fórumokat hoztak/ hoznak létre, konferenciákat, képzéseket szerveznek, illetve azon fáradoznak, hogy a SICVLICVM és a DOMVS SICOLVLORVM „klub” tagjait baráti és szakmai szálak fűzzék össze, hogy erősítve terjesszék ezt az eszmeiséget és folyamatosan bővítsék a szimpatizánsok, illetve a programban tevékenyen részt vállalók körét.

Az agyagformát Kelemen Albert készítette

Ebben az időszakban elindították a www.aszekelyhaz.ro honlapot. Cserépből és bronzból készült plaketteket helyeztek ki, és több más módon is végezték, végzik a népszerűsítést.

Homoródszentmárton az a község, amelynek több falujában – Homoródkeményfalván, Abásfalván és Bükkfalván – máris megfogant a kezdeményezés.

Ennek a folyamatnak egy újabb lépcsője kíván lenni a mostani sajtótájékoztató.

Sok szeretettel várják a helyi és az országos sajtó munkatársait!

Élő Székelyföld Munkacsoport

A kiszállások üzemanyagköltségét részben a Communitas Alapítvány által nyújtott támogatásból fedeztük.

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb