CivilszféraÉlet-módRomániaSzékelyföld

Az Európai Parlament petíciós bizottságában tárgyalták a medvekérdést

Az aláírásgyűjtés folytatódik. A medvék hamarosan előjönnek a barlangjukból. Az emberek félnek. Az anyagi kár felbecsülhetetlen.

A romániai medvekérdés kapcsán megfogalmazott petíciót tárgyalta február 24-én az Európai Parlament petíciós bizottsága (PETI). A petíciót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kezdeményezte, amelyet Kovászna, Maros és Brassó megye elöljárói is aláírtak. A kezdeményezést később Szeben és Fehér megye is támogatta.

A szerdai ülésén tárgyalta a bizottság a benyújtott petíciót Vincze Loránt európai parlamenti képviselő kérésére.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felszólalásában kiemelte, a kármegelőzés hiánya a faj védelmének is árt. Az országos medveakcióterv mentén tervezett tevékenységek hatása szerinte a probléma nagyságához képest elenyésző, csak elodázza a széles körű intézkedéseket. A tartós és széles körű megoldás nem az akciótervben és a hozzá kapcsolható projektekben van, hanem a Vidékfejlesztési Tervben, a Közös Agrárpolitikában, a problémával való folyamatos és szakszerű foglalkozásban, ami jelenleg hiányzik.

A bizottság döntése értelmében nem zárják le a petíciót, nem tekintik megoldottnak a kérdéskört. Borboly Csaba beszéde ITT olvasható.


Magát a petíciót ITT lehet elolvasni. Egyelőre nem találtuk meg a magyar változatot.

A támogatás módjáról, technikájáról hamarosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

Címkép: Magasles.reblog.hu

Fotó: Foter.ro

Kapcsolódó

Vadkárok Hargita megyében

Brüsszelig jutott a medve-probléma

Együtt a barnamedvével

Előadás a medvékről

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb