NéprajzSzékelyföld

Elbúcsúztatták Ilyést – Frissítve!

Alsósófalván jártunk hamvazószerdán

A járványügyi előírások betartása mellett, óvatosan, a nagyobb nyilvánosságot kizárva, de azért fokozottan jó hangulatban zajlott az idei farsangtemetés.

Szokatlanul kevés látogatóval, de annál nagyobb jókedvvel indult el tegnap reggel az iskola udvaráról a farsangi menet. Alsósófalva egyedisége, érdekessége, hogy a helyiek a hagyomány szerint húshagyókedden mulatéroznak, és mámoros fővel indulnak el hamvazószerda reggel, már böjti időszakban, farsangot temetni, írja Nagyálmos Ildikó a Hargita Népe portálján.

– Mi így kaptuk ezt a hagyományt, és így visszük tovább évtizedek óta, hamvazószerdán temetjük a telet – tudtuk meg Ráduly Jolán tanítónőtől, aki a csapat összetartója. A böjti időszak beköszönte a felkínált ételekben már jelen van, hisz ilyenkor már húsmentes étkeket kínálnak: főtt krumplit, főtt és pattogatott kukoricát, savanyú káposztát, pánkót, süteményeket, de az évek során megjelent a szendvics, zsíros kenyér is.


Tekintse meg Szabó Károly kisfilmjét!


Az idei farsangtemetés zárt körben zajlott, a helyiek a sajtón kívül csupán egy csíkszeredai csoportot fogadtak, akik tanulmányi úton vettek részt. Bár így is fotósok egész tömege rögzítette/ zavarta a programot. Jó lenne majd ezt is valamiféle szabályozottság medrébe terelni a következőkben.

Fotók: Simó Márton

Írásunk a továbbiakban frissül!  

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb