KultúraNéprajzSzékelyföldSzépirodalomVidék

Farkaslaka – Átadták a Tamási Áron-díjakat és zárult az Írók Hete III. – FRISSÍTVE!

Beszámoló a vasárnapi eseményekről

Amint arról korábban beszámoltunk, vasárnap, szeptember 24-én került sor a Tamási Áron Közhasznú Alapítvány részéről az idei díjak ünnepélyes átadására. Ebben az évben Simó Márton író, publicista, civil aktivista és Vidnyászky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója részesült elismerésben. Fél 11-től ünnepi szentmisén vehettek részt a jelenlevők, majd déli 12 órától a szülőház udvarán került sor a meghitt ünnepségre.

Jakab Emil felvételei
A Napkorona Népdalkör
Díjazottak a közönség soraiban

Van ezeknek a díjátadóknak egy évek során kialakult rendje: az esemény házigazdája rendszerint Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egyesület (TÁME) képviselője, Jakab Katalin pedig a műsorvezető. Napsütéses, nyárutóra emlékeztető, kellemes idő volt, úgyhogy semmi nem zavarta meg az eseményt, bár a programokat ismerők jól tudják, hogy a szervezők és az idelátogatók rossz idő esetén is vállalják, hogy a szabadban, az író szülőházának udvarán ünnepelnek. Az egybegyűlteket köszöntötte Kovács Lehel polgármester, Ft. Oláh Dénes címzetes esperes, plébános, majd A. Szabó Magda beszélt az Alapítvány munkájáról, felolvasták a két díjazottról szóló laudációt, ezt követően pedig átvehették az elismeréseket.

Ilyen alkalmakkor nem a Tamási-emlékműnél koszorúznak, hiszen a születésre emlékeznek, és a tisztaszobában található bölcsőbe helyeznek el virágokat, amelyben tizenegy gyermeket ringattak egykor a 19. század végének utolsó, illetve a 20. század elejének első esztendeiben.


Tamási Áron özvegye, Bokor Ágota asszony 1990-ben díjat hozott létre azzal a céllal, hogy Tamási Áron szellemében fogant kiemelkedő egyedi művet vagy életművet ismerjen el a maga szerény eszközeivel. 1996-ban bekövetkezett halála óta az általa létrehozott Tamási Áron Alapítvány – ma Tamási Áron Közhasznú Alapítvány – ítéli oda minden évben a díjat egy olyan szellemi embernek, művésznek, irodalomtörténésznek, műfordítónak vagy egy olyan közösségnek, amely a bárhol élő magyarság fennmaradásának, a magyarság és más népek békés együttélésének ügyét szolgálja.

A Tamási Áron-díj egy emléklapot, névre szóló Tamási-plakettet és pénzjutalmat tartalmaz.

Tamási Áron negyedik felesége, Bokor Ágota (1932-2006) – középen kalapban – az író temetésén részt vett rokonokkal és falustársakkal – az eredeti felvétel a hagyaték kezelője, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tulajdonában

Az eseményről Farkas Antal, az Élő Székelyföld Munkacsoport fotós-operatőre készített videófelvételt:

Ágnes néni, az író húgának felújított házának udvarán található Kultúrcsűrben tartották a közebédet, illetve ott került sor a Napkorona Népdalkor műsorára. A Fodor Béla által létrehozott műkedvelőcsoport a két Homoród-mentén, a Hargita-Hegyalján, a Nyikómentén, a Sóvidéken és a Kis-Küküllő-mentén szervez alkalmi „énekléseket”. Legalább 70-80 főt képes megmozgatni, s ha eseményekre „szállnak ki”, akkor az önszervezetten és önfenntartó módon működő együttes tagjai saját gépkocsikkal, bérelt járművekkel érkeznek, zenészek kíséretében és helyi, illetve az adott környéken ismert népdalokból válogatnak, és énekelnek rendszerint, saját és a különböző ünnepségekre egyebgyűltek nagy-nagy örömőre. Így történt ez most is.

Simó Márton felvételei (ÉSZM)

Délután ötkor ismét asztalhoz ülhettek a meghívottak – ezúttal a Kotyogó különtermében – , amely esemény egyúttal az egy héten álló sorozat záróakkordja volt. Szakmai értékelőt ugyan nem tarthattak még ekkor a szervezők, de azt nyugtázhatták, hogy eredményes, sikeres volt, sokkal színesebb és sokoldalúbb, mint a tavalyi, vagy a tavalyelőtti, az első, amikor Balázs Árpád ötletgazda segítségével először kezdeményezték. Alakul ennek is a hagyománya, formálódik.

Az Írók Hete nem valósulhatna meg a Kotyogó Étterem és Panzió tulajdonosai, Kovács István és neje, Cecília hozzáállása nélkül, akik nem sajnálják a pénzt és a fáradságot, jókedvvel, érdeklődéssel figyelik mindig az eseményeket, gyűjtik az információkat, hogy összeállíthassák a következő ilyen program kulturális tartalmait és a menüsort, amelyet írók „nyomdokain” haladva tálalhatnak majd jövő ilyenkor.

Este 8 órától kezdődően a Déryné Társulat előadását tekinthették meg az érdeklődők a kultúrotthonban.

 

 

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb