Élet-módközösségépítésKultúraNéprajzSzékelyföldVidék

Székelyudvarhely – Népi motívumok mai használatban – képzés

Felhívás kézműveseknek

A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont idén is meghirdeti Népi motívumok mai használatban című kézműves képzését, amelyre Székelyudvarhelyen és Zeteváralján október-december folyamán kerül sor. A 2015–2023-as kurzussorozatokhoz hasonlóan a képzést Bartos Tünde bútorfestő fogja vezetni, és az utóbbi három képzéshez hasonlóan 2024-ben is közösségi célt fog szolgálni.

Munka közben a bútorfestők

A programot első alkalommal 2015 nyarán szervezték meg, a képzést követően négy helyszínen állították ki a kisebb lakótér berendezésére alkalmas népi ihletésű kézműves alkotásokat. A 2016–2022 között megvalósult képzéseket követően gyermekvilág, ünnep, konyha, parasztház és környezete, illetve templomok festett kazettás mennyezete témakörökben rendeztek kiállításokat. Legutóbb, 2023-ban a székelymagyarosi református gyülekezeti termet rendezték be a képzés során elkészült festett bútordarabokkal és textíliákkal.

Az idei képzésre is olyan gyakorlott kézműveseket, népművészeket várnak, akik eddigi tapasztalataikat hasznosítva nyitottak az ízléses, újszerű kézműves alkotások létrehozására. A tanfolyam ideje alatt a kézművesek az alkotómunka mellett ötleteket kapnak a népi motívumok mai használatának továbbgondolására.

A motívumokhoz való hozzáférést egy szakmai tanulmányút megszervezésével biztosítják, ennek során az alkotók tájházakban, néprajzi gyűjteményekben megfigyelt tárgyak mintavilágából inspirálódhatnak.

A képzés eredményeként, együttműködve Zetelaka község önkormányzatával és a zeteváraljai faluközösséggel, az elkészült minőségi kézműves alkotásokkal a zeteváraljai Kultúrcsűr közösségi termét rendezhetik be.

A képzés részvételi díja 200 lej. Részvételük szándékát jelezzék 2024. szeptember 18-ig a 0266-214440-es telefonszámon vagy a hargitaiforraskozpont@gmail.com e-mail címen.

A helyek száma korlátozott! Túljelentkezés esetén az érdeklődők egy-egy, a projekt céljainak megfelelő pályamunkát kell bemutassanak, a szervezők az alapján választják ki a program résztvevőit.

A képzésre kiválasztott személyeket szeptember 20-ig értesítik.

A Forrásközpont közlése nyomán

A szövegközi fotókat az Élő Székelyföld Munkacsoport archívumából válogattuk – a felvételek hasonló foglalkozások alkalmával, illetve különböző tájházakban és kultúrotthonokban készültek.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb