CivilszféraEgyházÉlet-módKultúraNéprajzSzékelyföld

II. Udvarhelyszék Népviseletben – és a járulékos események

Közlemény

Újabb egyeztetést tartottak a Nemzetstratégiai Intézet (NSKI) munkatársai azzal kapcsolatosan, hogy idén is megszervezik az udvarhelyszéki népviseletszemlét. Erre a programra 2024. október 12-én, szombaton fog sor kerülni, ám előtte két héttel több csatlakozó eseményt, regionális találkozókat szerveznek a kisrégiókban is: a Sóvidéken, a Nyikó-mentén, a két Homoród-mentén, a Nagy-Kükküllő- és a Gagy-mentén, illetve Keresztúr-fiúszékben.

Mivel a Nagyhomoród-mentén, Lövétén indult ez a program ezelőtt tíz évvel korábban, a rendezvény úgy jubilál, hogy ismét Lövétén találkoznak a szomszédos falvak népviseletbe öltözött küldöttségei 2024. szeptember 28-án.

Mihály János történész, a találkozók ötlettgazdája

Az esemény a megszokott program szerint alakul:


A lövétei eseményhez kapcsolódóan megjelenik a Homoródmente című alkalmi kiadvány is, amely újabb dokumentumokat közöl majd a Homoórdmente népviseletéről és hagyományos életmódjáról.

Ehhez hasonlóan minden rendezvényhelyszínen lesz alkalmi kiadvány, ahogy azt az előbbi években megszokhattuk.

Egyeztetés Székelyudvarhelyen – gyűlnek a fotók és az információk

Ez a program a Nemzetsratégiai Intézet (NSKI) főtámogatásával, partnerségben Lövéte Község Polgármesteri Hivatalával, a helyi civilek segítségével valósul meg.

Minden egyes regionális eseménynél a helyi önkormányzatok, a történelmi egyházak, a civilek és a vállalkozók segítik a program zökkenőmentes megvalósulását.

A program ötletgazdája Mihály János történész, lövétei lakos, akinek kitartása és szakmai hozzájárulása nélkül ez a szép rendezvény nem valósulhatott volna meg.


Hasonló ide kapcsolósdó események zajlanak majd az érintett kisrégiók vendéglátó településein is 2024. szeptember 28-án, amelyek programját hamarosan olvashatják az érdeklődők.

Kérjük és köszönjük a politikiai községek, az egyházak, a polgárok értékőrző és -teremtő hozzájárulását!

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb