képzőművészetkiállításKultúraSzékelyföld

Székelyudvarhely – Tompa Mária kiállítása

Közlemény

A székelyudvarhelyi Művelődési Ház Koncerttermében nyílik meg 2024. szeptember 8-án, 12:00 órakor Tompa Mária Az én világom című festészeti kiállítása. A kiállítást megnyitja dr. Simon Mária Tímea, igazgató, az alkotó munkásságát Molnos Zoltán festőművész méltatja.

Tompa Mária (1961-2018) – leánykori nevén Toma Mária, „Babuci” – Székelyudvarhelyen született, a mai Tamási Áron Gimnáziumban érettségizett (1980). Igen korán, már kisikolásként érdeklődött a képzőművészet iránt, kezdeti lépéseit Orbán Áron és Maszelka János irányította.

Később fotóstanfolyamot végzett, de  fiatalasszonyként eltávolodott a művészetektől, hiszen 1988-ban Ausztriába telepedett át, ahol a családi gondok, a nyelvtanulás, illetve az egzisztenciateremtés foglalta le az energiáit.

A képzőművészethez egy súlyos betegségből való lábadozása idején tért vissza. Munka- és művészetterápiát jelentett számára az alkotás. Általában akrillal dolgozott, a szürrealizmus világa vonzotta. Több egyéni és csoportos kiállításon vett részt Ausztriában, Magyarországon és Olaszországban.

Azzal, hogy most műveit szülővárosában kiállítják, az alkotónak egy nagy vágya teljesül, hiszen életében szeretett volna megmutatkozni az itteni érdeklődő közönség előtt, de erre súlyosbodó betegsége miatt már nem kerülhetett sor.

A kiállítás a családtagok, a rokonok, a barátok és az egykori gimnáziumi osztálytársak közreműködése révén valósulhatott meg.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb