CivilszféraEgyházÉlet-módErdélyKultúraVallás

Kolozsvár – Felavatták a felvidéki Esterházy János mártírpolitikus első erdélyi emléktábláját

Közlemény

Esterházy János keresztény mártír politikus az egyetemes magyar politika és közélet kivételes személyisége, aki – a felvidéki magyarság parlamenti képviselőjeként – a legnehezebb időkben állt ki a kisebbségi érdekek mellett Csehszlovákiában és a szlovák államban. Bátor, jogvédő kiállása és a zsidótörvények elutasítása miatt egyenlőtlen küzdelmet folytatott mindkét XX. századi totalitárius rendszerrel szemben.

Gróf Esterházy János az üldöztetés idején is megőrizte hitét, emberségét, népéhez és szülőföldjéhez való hűségét. Bár többnemzetiségű származása és széleskörű nyugati kapcsolatai révén lett volna lehetősége elmenekülni, a nehézségek ellenére is közössége mellett maradt.

Esterházy János – Fotó: Dubaszerdahelyi.sk

Az anyai ágon lengyel származású Esterházy boldoggá avatási eljárását a Krakkói Érsekség indította el 2019-ben. A kezdeményezés kiemelt célja a mártír politikus és a teljes felvidéki magyar közösség kollektív bűnösségének feloldása a mai utódállamok területén. A boldoggá avatás során fontos szempont, hogy minél több országban mutassák be Esterházy János életútját, és adózzanak tisztelettel emléke előtt. Esterházy kiemelt kapcsolatot tartott fenn az erdélyi magyarság vezetőivel, munkássága során több ízben járt és tartott nagy sikerű előadásokat Kolozsváron. Mindezek ismeretében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet – Dr. Molnár Imre diplomata, az Esterházy János Emlékbizottság elnökének javaslatára – kezdeményezte, hogy a felvidéki magyar mártír politikus Erdély fővárosában tett látogatásait emléktábla örökítse meg.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2024. augusztus 18-án, vasárnap leplezte le a Sapientia Egyetem tulajdonát képező egykori Melody/Központi Szálló (Kolozsvár, Fő tér / Piața Unirii 29.) aulájában felállított emléktáblát, melyet a Kolozsi Tibor Munkácsy Mihály-díjas kolozsvári szobrászművész készített el. Az avatás előtt László Attila kolozsvári főesperes-plébános celebrálásában szentmisét mutattak be Esterházy Jánosért/Esterházy János boldoggá avatásáért a Szent Mihály-templomban.

Az egyházi ceremónia után az avatóünnepség az emléktábla új helyszínén folytatódott, ahol köszöntőt mondott Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestere, Szenkovics Dezső, a Sapientia Tudományegyetem dékánja, Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul, Csallóközi Zoltán, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes főtanácsadója, Molnár Imre, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke, Szász Jenő miniszteri biztos, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Szász Jenő beszédében kiemelte, hogy – csakúgy, mint a Szent Mihály-templomban szolgáló Márton Áron püspök – Esterházy János sem a percnek, hanem az örökkévalóságnak szentelte az életét, ezért reményei szerint – ugyanúgy, mint Erdély nagy püspökének szobra a templom mellett – az emléktábla is egy szent ember emlékét fogja időtlen-időkig szolgálni Kolozsváron.

Az ünnepségen közreműködött az észak-komáromi Concordia vegyeskar, akik több darab
előadásával tették még méltóbbá az eseményt.

Az NSKI közlése nyomán

www.nski.hu

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb