képzőművészetKultúraSzépirodalomTörténelemTudomány

Megjelent a VÁRAD folyóirat friss, összevont száma

Lapszemle

Dupla számmal jelentkezett az irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat szerkesztősége. Az augusztusi-szeptemberi Váradot Gáspár Szilárd szatmárnémeti születésű kolozsvári vizuális és performanszművész munkái illusztrálják, az alkotót Kányádi Iréne művészettörténész mutatja be.

A Restitutio in integrum rovatban ezúttal Illyés Gyula (1902–1983) Óda a törvényhozóhoz című nagyszabású antidiktatórikus verse olvasható, amelyet a pályája zenitjére érkezett költő az 1963-ban 75. születésnapját ünneplő Tersánszky Józsi Jenőnek, a magyar próza garanbonciásának dedikált. A lapszám további költői: Lipcsei Márta, Böszörményi Zoltán, Pataki István, Eszteró István, Aknay Tibor, B. Mihály Csilla, Csontos Márta, Juhos Kiss János.

Az augusztus-szeptemberi lapszám címoldala

Czilli Aranka kovásznai író-költő ezúttal egy mesenovellával jelentkezik, amelynek a címe szemléletes: Pitypang és az erdőlakók. A vajdasági költő Tari István is prózát közöl Kárpát- kemencei puhulások címmel. Honfitársa, a zentai Vicei Károly egy háborús történetet mesél el Kapos Ilka szerencséje címmel. További prózai írásokat Jezsó Ákos, Képíró Gyula, Fábián Tibor, Nagypál István és a középiskolásként debütáló margittai Kotlár Dominik jegyez.

Az esszé kategóriájába sorolható írásokkal Csáky Zoltán, Lakatos Artur és Haraji Adalbert szerepel a kettős lapszámban, amelyben ezúttal több hely- és közösségtörténeti írás szerepel. Egy tragikus esemény kerek évfordulójához kapcsolódik Boros Zoltán összeállítása, amely az 1944 szeptemberében végbement gyantai mészárlást, az ottani reformátusok és a lelkészcsalád kálváriáját idézi fel Boros Ferenc (1908–1963) emlékezete címmel. A nagyváradi születésű Rottensteiner Klára Olgát (1920– 2010) német hangzású neve miatt hurcolták szovjetunióbeli munkatáborba a világháború vége felé, mindeddig meg nem jelent visszaemlékezéseinek egy részlete olvasható a 8/9-es Váradban. Amelyben Fleisz Judit teszi közzé a nagyvárad-velencei római katolikus kultúrház létrejöttének és átalakulásaink történetét, különös tekintettel a létesítmény közösségépítő szerepére.

Kovács Flóra recenziójában Serfőző Levente kötetéről lehet olvasni, amely az 1947-ben fiatalon meghalt Györgypál Albert vértanú papról szól. Lencar Péter ezúttal a Vaskarom című filmdrámát veszi górcső alá, Fried Noémi Lujza a sepsiszentgyörgyi színház díjnyertes, Iráni konferencia című előadásáról ír. Szintén ő számol be röviden a Sugárút című szatmárnémeti folyóirat júniusi váradi bemutatkozójáról.

A friss lapszámból ezúttal sem hiányzik Barabás Zsuzsa keresztrejtvénye, amelynek megfejtésével előfizetést lehet nyerni. A dupla Várad újságosbódékban, könyvesboltokban vásárolható meg 10 lejért, előfizetéséről itt lehet érdeklődni: varadszerkesztoseg@gmail.com. A korábbi lapszámok a Varad.ro honlapról tölthetők le.

A szerkesztőség közlése nyomán

www.varad.ro

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb