KultúraSzépirodalom

Orákulumi pontkombinációk

Nagy Miklós Kund írása

Izgalmas, mozgalmas, látványos filmet lehetne forgatni belőle. Bölöni Domokos új könyve, a Napóleon orákuluma című kisregény ilyen erényeket megtestesítve vár az olvasókra. Vár-e egyáltalán? Eddig még nem láttam egyetlen könyvesboltban sem, nem tudom, ki forgalmazza. Sajnálatos lenne, ha nem jutna el a szélesebb olvasóközönséghez. De manapság ilyesmi is könnyen előfordulhat, akár támogatással, akár magánkiadásban lát napvilágot egy kiadvány. Erősen sántikál a forgalmazás (is!).

Ez a könyv különben az utóbbi időben mind sűrűbben jelentkező Juventus Kiadó újdonsága. Támogatói névsor nincs benne, alighanem a szerző nyúlt mélyen a zsebébe, hogy megjelentethesse. Jól tette, ha tehette, újabb írói oldalát mutatja fel általa. Azt a képességét, amit alulírott már régóta és nemegyszer hangoztatott: nem csak rövidprózában, hanem sokkal nagyobb merítésben, nagyobb terjedelemben is mesterien képes bogozni, bonyolítani, majd megoldani, oda-vissza távlatokba állítani a történeteket, társadalmi méretekben is megidézni múltat, jelent, jövendőt (?), lehetségest és lehetetlenségeket. Szóval arra számítottam, hogy előbb-utóbb előrukkol egy regénnyel, talán éppen egy átfogó önéletírással. Hiszen kevés írónknak van akkora és annyira szerteágazó falusi és kisvárosi élménytára, mint neki, az övéhez hasonlóan széles ismeretségi körrel is igen kevesen rendelkeznek, emberismerete, karakterrajzoló és hangulatteremtő képessége is irigylésre méltó, mindez garantálhatná, hogy a regény műfajában is maradandót alkosson…

De továbbra is a jellemábrázoló, helyzetteremtő nyelvi leleményekkel, élvezetes és sajátos humorral telített bölönis novellákkal, tárcákkal, rövidprózai telitalálatokkal lepte meg híveit. Hosszú ideje kétheti gyakorisággal mellékletünket, a Múzsát is így gazdagítja. Készül-e, alakulgat-e a potenciális regény? Nincs róla tudomásom, de az biztos, hogy napjai, éjszakái (?) jelentős hányadát tölti a számítógép előtt, alaposan beszippantotta a világháló, a digitális világ. Ez a kisregényében is jelentős szerephez jut. Noha az orákulumos cím megtévesztő is lehet, hiszen egy jóval korábbi kort, az álomfejtő jóskönyveket juttathatja eszünkbe. Ez egyből némi titokzatossággal ruházza fel a könyvet, jól mutat az ilyesmi a címlapon, de a rejtély, a sejtelmesség nem ettől itatja át a művet, nem ez mozgatja meg streaming-filmszerű megközelítésben az olvasói fantáziát.

Nyilván nem részletezem a sztorit, néhány óra alatt elolvashatjuk a kisregényt, magával ragadó, és csak sajnálni lehet, hogy nem sokkal hosszabb e honi fogantatású, a nagyvilágot is felvillantó fikció, amely megannyi valós, illetve lehetséges embermesével, embertelen élettörténettel, társadalmi realitással, ismerős vagy annak vélt helyszínnel konkretizálódik. A cselekmény eléggé nagy időszakot ölel át, a második világháborútól napjainkig zajlanak az események. Ötletesen váltakoznak az idősíkok, keverednek a történések színhelyei. A szerző maga is sok mindent megélt, gyermek- és diákkora, tanári, újságírói mivolta is bőven szolgáltatta a regényes, elborzasztó és esetenként irreálisnak gondolható, váratlan epizódok halmazát, amelyek szervesen beépülve a kisregénybe, hátborzongató, megrázó és lélekderítő mozzanatokat, cselekedeteket egyaránt elénk tárnak. Bölöni Domokos nem szépíti a valóságot, a háború, a katonaság (román, magyar, orosz, német) a maga kegyetlen abszurditásával jelenik meg, ahogy a kommunista diktatúra sajátosan kivitelezett és eléggé nem kárhoztatható, antihumánus intézkedései is felszínre kerülnek sok-sok egyéni és közösségi tragédiával, majd a diktátort buktató rendszerváltás s az azt követő, eszét vesztett, válságos állapot is rányomja jegyeit a könyvbeli eseményekre. Nyomasztóan rajzolódik ki az a szörnyű mankurt állapot, amelybe a hatalom belekényszerít, és identitásuk, nyelvük, kultúrájuk átváltására, lélekcserére késztet terrorista akciókra kiképzett fiatalokat. A cselekmény erre is kíméletlenül ráfókuszál. Ezúttal tehát ne számítsunk Bölöni humorára, ez az éne itt háttérbe vonult. De jó adagolásban minden olyasmi benne van a kisregényben, amit az irodalmi utalásokra is nyitott, kikapcsolódni vágyó, igényes olvasó kereshet.

Megjelent a Népújság 2024. júliuss 14-i számában

www.e-nepujsag.ro

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb