KultúraSzépirodalom

Székelyudvarhely – Különleges irodalmi est a Gondűzőben

Vendégek: Papp Hortenzia, Bede-Fazekas Zsolt és Murányi János

Rendhagyó beszélgetésre és könyvbemutatóra várja a kultúra kedvelőit a Természet és Irodalom Egyesület július 25-én, csütörtökön 19 órától a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodába. A fellépők beszélgetőtársai Róth András Lajos tudományos kutató és Szakács István Péter író. A rendezvény házigazdája Murányi Sándor Olivér író.

PAPP HORTENZIA (1965. április 26-án született, Sellyén/ Baranya vármegyében), így vall életútjáról: „Több mint harminc éve érkeztünk Magyarországról Kanadába. Indulásunk előtt kulturális környezetben dolgoztunk: egy magyarországi nagyváros színházában. Jómagam táncos/tánctanár, férjem, Zsolt énekes/színész/rendező volt. A könyvek és a kultúra lényeges részét képezték életünknek; sőt, amikor elhagytuk Magyarországot, négy bőröndünk volt, ebből három könyvvel tele. Amikor megérkeztünk Kanadába, az első utunk az volt, hogy megkeressük a közösség könyvesboltjait és színházait, és azonnal nagyon aktívak lettünk. Megalapítottuk a Paraméter Klubot (az elmúlt mintegy harminc évben több mint 400 kulturális rendezvényt szerveztünk), van Magyar Rádió műsorunk (2000-től) és könyvesboltunk (2009-től). Így mindig is az volt a küldetésünk, hogy megőrizzük örökségünket, igyekeztünk rendezvényeinken keresztül is bemutatni a gazdag magyar kultúrát a kanadai társaiknak. A könyvesboltban többnyire magyar nyelvű könyvek vannak, de tartunk angol és francia nyelvű kiadványokat is, széles a zenei kínálatunk is.
Amikor átvettük a könyvesboltot, ki kellett alakítanunk ügyfélkörünket; nagyon keményen kellett dolgoznunk. Mára már őgy ismerjük törzsvásárlóinkat, úgy tartjuk számon őket, mint barátokat, hiszen folyamatosan visszatérnek, pontosan tudjuk, mit akarnak, ránk bízzák az ajánlásokat. Minden ember egyedi számunkra; minden vásárlót preferenciáinak és igényeinek megfelelően szolgálunk ki. Barátságos kiszolgálással várjuk az új ügyfeleket is; lehetőség szerint igyekszünk minden kérést teljesíteni; legtöbbször mindent megteszünk, hogy megtaláljunk egy ritka könyvet, amit keresnek. Büszkék vagyunk vadonatúj és továbbfejlesztett webhelyünkre, amely körülbelül 15.000 elemet tartalmaz.”


BEDE-FAZEKAS ZSOLT (1961. december 12-én született, Győrben) színész, 1980–1987 között a győri Kisfaludy Színházban játszott, de amatőr színtársulatot is vezetett a városban, és részt vett a helyi Irodalmi Színpad munkájában. A Torontói Független Magyar Rádió vezetője. Feleségével, Hortenziával 1988-ban érkezett Kanadába, és az elmúlt több mint harminc évben igyekezett a magyar értékeket képviselni, szerteágazó tevékenységével pedig elősegíteni, hogy a diaszpórában élő magyarok megőrizzék a kultúrájukat.
Szenvedélye a magyar kultúra fenntartása és továbbadása a diaszpórában: a Torontói Független Magyar Rádió főszerkesztője, a számtalan anyaországi előadóművészt – Cseh Tamástól, a Bojtorján együttesen és Huzella Péteren át Jancsó Miklósig – vendégül látó Paraméter Klub egyik alapítója, a nyugati diaszpórabeli utolsó magyar könyvesbolt, a Pannonia tulajdonosa, a torontói Magyar Ház volt kulturális igazgatója, a Magyarország Barátai díj kitüntetettje.


MURÁNYI JÁNOS (1946, Fugyivásárhely) tanár, muzeológus, szerkesztő. A Babeş–Bolyai Egyetemen francia–magyar szakos diplomát szerzett 1972-ben. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban nyolc évet tanított. Tizenöt évig a Haáz Rezső Múzeum munkatársa volt. 1983–2023 között közel száz képzőművészeti kiállításon mondott megnyitó beszédet. 1995-től nyugdíjazásáig (2014) egy udvarhelyi nyomda főszerkesztőjeként dolgozott. Jelenleg műszaki fordítással foglalkozik.
2023-ban megjelent Tárlatok Udvarhelyen című könyvében a kiállítás-megnyitókon mondott tanulmányaiból közöl válogatást, amelyekben az erdélyi képzőművészet jeles alkotóit mutatja be, keresztmetszetét adva negyven év székelyudvarhelyi művelődési életének. Ennek folytatása a most megjelent Udvarhelyi Művészek című kötet, amelyben kizárólag a városbeli művészek szerepelnek. A könyv második része egy, a székelyek őstörténetével kapcsolatos Gyallay Domokos-tanulmány újrakiadását tartalmazza. A kötetet záró terjedelmesebb tanulmány a székelyudvarhelyi Venyige Néptáncegyüttes tizenötéves történetét (1977–1992) mutatja be, alapos dokumentációval és a szerző korabeli fényképeivel.

Mindenkedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb