Élet-módKárpát-medenceKultúraNéprajzSzékelyföldVidék

Lejárt a Magyar Írószövetség szociográfiai tábora

Az írók Abásfalván laktak a kutatás ideje alatt

Július 8. és 14. között került sor arra a kutatótáborra, amelyet Horváth Júlia Borbála, a Magyar Írószövetség (MÍ) Szociográfiai Osztályának vezetője szervezett. A kutatás része annak a teljes Kárpát-medencére kiterjedő kutatásfolyamnak, amelynek gyűjtőneve „A Kárpát-medence felfedezése”. A Vajdaságban, az Őrségben, a Felvidéken és Kárpátalján zajlottak korábban hasonló kutatások, amelyek egy része kötet formájában is megjelent.

Az írók Abásfalván László János házaiban lakhattak, amelyeket a vállalkozó térítésmentesen bocsátott a vendégek rendelkezésére.

Köztudott, hogy Abásfalva – másik tíz településsel – Homoródszentmárton község része. Ily módon nem csupán itt, hanem a szomszédos falvakban is szóba álltak emberekkel, a kulturális és gazdasági életet, a nyelvhasználatot, a vallási életet, a még élő hagyományokat és a népi építészetet vizsgálták.

Abásfalva főleg azért érdekes, mert az ott álló mntegy 110 porta zöme őrzi a 18. század végére, a 19. század közepére jellemző szászos stílusjegyeket. László János ezidáig 9 házat, illetve portát vásárolt meg és újított fel, egyet unokaöccsének adományozott, két másikat pedig most újíttat fel. A megvásárolt házak – köztük az is, amely egykor a László Gyula (1910-1998) történészprofesszor, képzőművész, egyetemi tanár családjáé volt – , a komfortosított épületek kiválóan megfelelnek gyerektáborok, csapatépítő-tréningek tartására, idegenforgalmi szempontból is hasznosíthatók, bár még messze járnak attól, hogy profitot termeljenek. Nem is a haszonszerzés a fontos, hanem a gesztus és az alázat, amellyel a hely szülötte tiszteleg az ősök emléke előtt. Ez a befektetés a jövőnek szól.

A Írószövetség ezen a nyáron még két erdélyi kutatást szervez, egyet Kalotaszegen, Magyarvista központtal, egy másikat pedig a Partiumban, ahol Sződemeteren lesz a táborhely.

A következő esztendőben tervezik megjelentetni az Erdéllyel foglalkozó kötetet.

A szerző felvételei


Csöppek a homokon – Dévidék/ Kispiac, Ustorka (A Kárpát-medence felfedezése sorozat). MediaCom Kiadó, Budapest, 2024. 350 old.

Kapcsolódó

A „Kárpát-medence felfedezése” elnevezésű sorozat első két kötetét mutatták be Budapesten a 95. Ünnepi Könyvhéten. A Várhosszúrétet és Kispiacot érintő kötetek a Magyar Írószövetség Szociográfiai Szakosztály „Do you speak Magyar?“ projektje keretében kerültek megírásra… Tovább

Horváth Júlia Borbála (b1) a Könyvhéten – Fotó: Gomorilap.sk

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb