Kárpát-medenceképzőművészetKultúraSzékelyföld

Székelyudvarhely – Teremtés – tűzzománc-kiállítás

Közlemény

Sok szeretettel várnak mindenkit a Teremtés című tűzzománc-kiállítás megnyitójára, amelyre június 25-én, kedden 18 órától kerül sor a Művelődési Ház oszlopos termében, amelyet megnyit dr. Simon Mária Tímea, illetve méltat Elekes Gyula zománcművész.

Elekes Gyula tűzzománc-művész, az Alkotóműhely vezetője – Fotó: Liszt Intézet Bukarest (2022)

A székelyudvarhelyi Tűzzománc Alkotóműhely 22 éve működik, lehetőséget teremtve az alkotásra a zománc segítségével. A megszülető mű sikerélmény és arra ösztönzi az alkotót, hogy ez a folyamat rendszeres gyakorlattá váljon, ebben jó lehetőség egy szervezett forma. A közös alkotási folyamatok közös élményanyaggal szolgálják az összetartozás érzésének erősítését is.

A vizuális művészetek segítségével való közlés legyőzheti a beszédben mutatkozó ellenállást, itt könnyedén, könnyedébben jönnek felszínre a tudat számára elutasított tartalmak, érzelmek. Játékosan, alkotva adott a lehetőség, a közlésforma az alkotó számára, amit esetleg szavakban nem tud elmondani. Vizuális eszközökkel érzelmeket, indulatokat, álmokat, csalódásokat tud közölni, segíti a rejtett, elmosódott tartalmak körülhatárolódását. Az alkotás élménye, a siker öröme mellett fejlődik az önállóság, az akaraterő. A képi megjelenítés célja a kifejezés, nem a pontos visszaadás. Az alkotási folyamatban résztvevők számára nagyobb örömet nyújt ez az alkotási folyamat, mivel nem kötelező, biztosítja a kellemes érzést.

A székelyudvarhelyi Művelődési Ház közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb